Langer vast voor moord op A73

De rechtbank in Arnhem heeft een verzoek tot vrijlating van drie verdachten van een liquidatie op de snelweg A73, vorig jaar september, afgewezen. De drie mannen, twee broers en een neef uit Oss en omgeving, worden door het Openbaar Ministerie verdacht van de moord op de 33-jarige Hans van Geenen. Ze worden ook verdacht van grootschalige kweek van en handel in wiet. Door het onderzoek naar de moord is ook een aantal andere verdachten van wietkweek in beeld gekomen. Twee van hen blijven voorlopig ook vastzitten, zo besloot de rechtbank vanmiddag.

Volgens de officier van justitie is het onderzoek naar zowel de moord als de hennephandel nog in volle gang. Hij verklaarde tijdens de proformazitting dat de inhoudelijke behandeling van de zaak zeker niet voor het einde van het jaar kan beginnen. In november zal nogmaals worden bekeken of de voorlopige hechtenis van de verdachten moet worden verlengd.

Tijdens de zitting bleek dat in een loods in Oss die door een van de verdachten werd gehuurd munitie is gevonden van hetzelfde type als waarmee Hans van Geenen werd doodgeschoten. Technisch onderzoek moet uitwijzen of die munitie uit dezelfde partij afkomstig is als waarmee is geschoten. Verder is gebleken dat hoofdverdachten Martien R. en diens neef Toon R. in Amsterdam een zender hebben gekocht die onder de auto van het slachtoffer werd gevonden. Daarnaast is er volgens de officier van justitie op de dag van de moord op een aantal opvallende momenten veel telefonisch contact geweest tussen de verdachten.

De advocaten van de drie verdachten vinden dat het dossier onvoldoende bewijs bevat tegen de verdachten. Over het motief van de moord bestaat nog veel onduidelijkheid. Gezien de betrokkenheid van Van Geenen en de verdachten bij wiethandel, sluit het OM een ruzie over wiet niet uit.