HRW: agenten India martelen

De Indiase politie discrimineert verdachten op basis van hun kaste en financiële status, martelt om bekentenissen af te dwingen en heeft verdachten in enkele gevallen vermoord. Dat staat in een gisteren gepubliceerd rapport van Human Right Watch (HRW) op basis van interviews met agenten en slachtoffers van politiegeweld. Volgens de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie was in één geval een vrouw in hechtenis vermoord door ophanging, maar werd de zaak afgedaan als zelfmoord. In andere gevallen werden verdachten vastgebonden aan palen die ondersteboven werden gehouden totdat ze bewusteloos raakten. Sinds 2005 zijn er 23 officiële aanklachten tegen agenten geweest, niemand van hen is veroordeeld. De Indiase regering heeft in een reactie gezegd de praktijken aan te pakken. (Reuters)