Heeft u Lucy misschien gezien?

Film Wendy and Lucy. Regie: Kelly Reichardt. Met: Michelle Williams. In: 4 bioscopen. ****

Wendy zoekt haar hond Lucy. De jonge vrouw, met kort haar, bruine kniebroek, vaalblauw T-shirt en afgetrapte sportschoenen, komt terecht bij wat zwervers. Een van hen heeft zich over Lucy ontfermd. Als Wendy een praatje aanknoopt, blijkt dat ze op weg is naar Alaska. Het schijnt dat ze daar wel wat mensen kunnen gebruiken in een visconservenfabriek. Ze slaapt in haar oude Honda.

Wendy strandt in een klein gehucht en wordt gearresteerd voor winkeldiefstal. Als ze weer op vrije voeten is, blijkt Lucy weer zoek. Wendy’s toch al precaire bestaan stort volledig in als haar auto het ook nog eens begeeft.

Wendy and Lucy is schatplichtig aan het Italiaanse neorealisme, vooral Vittorio De Sica’s Umberto D. (1952), over een arme, oude man die zijn hondje kwijtraakt. Maar het is vooral een zeer actuele film, die de schaduwzijde van de Amerikaanse Droom laat zien. De gevolgen van de economische crisis zijn voelbaar in elk shot. Regisseur Kelly Reichardt, die met Old Joy in 2006 in Rotterdam een Tiger Award won, laat zonder opsmuk Wendy’s strijd om te overleven zien. Er is geen sturende muziek en het spel van Michelle Williams is zeer ingehouden. Wat Reichardt gemeen heeft met het neorealisme is haar humanisme. Een van de ontroerendste momenten komt als een bewaker die Wendy wat dollars toestopt. Een druppel op de gloeiende plaat, maar toch.