Heb lief

De mens is een sociaal dier. Dat betekent dat de meeste mensen niet echt gelukkig zijn zonder andere mensen om zich heen. Niet per se altijd de hele dag door – als ze maar een klein groepje intieme vrienden hebben om op terug te vallen, en een grotere groep gezellige kennissen. Dat vinden de meeste mensen fijn. Psychologen hebben het dan graag over de need to belong: de basisbehoefte om bij andere mensen te horen.

Daarnaast is de mens een dier dat paartjes vormt, dus de meeste mensen willen ook graag een liefdesrelatie, liefst een stabiele (volgens de Amerikaanse antropoloog Helen Fisher lopen relatief veel relaties trouwens na een jaar of vier al stuk, maar volgens de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron blijven sommige geluksvogels ruim twintig jaar verliefd).

Heb je geen relatie, maak daar geen groot probleem van. Word gelukkig, doe leuke dingen met vrienden, en dan komt er vanzelf wel eens iemand langs. Duurt het te lang, maak dan een plan om regelmatig nieuwe mensen te ontmoeten. Wanhoop niet, het hoeft niet vandaag.

Zorg er sowieso voor dat je je relaties met anderen goed houdt, of er nu een grote liefde bij zit of niet. Als we seks even buiten beschouwing laten (daarover vrijdag) moet dat toch op ongeveer dezelfde manier. Wees trouw, bewonder elkaar, en maak tijd om samen dingen te doen en om te praten. Dat laatste vooral als minstens één van de betrokkenen een vrouw is.

Ellen de Bruin

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next