Gegratineerde bloemkool

Aardappels, groente, vlees, het schijnt in jonge gezinnen nog steeds een gouden combinatie te zijn. Ik vind het ook heerlijk hoor. Zo heel af en toe. Maar zelfs dan kan ik het niet laten er een eigen draai aan te geven.

Voor 4 personen:

1 kilo vastkokende aardappels, geschild

1 bloemkool

3 eetlepels olijfolie

4 lamsworstjes

50 g rucola

zeezout(vlokken)

100 gram oude komijnekaas,

in plakjes

Kook de aardappels gaar. Snijd het blad en de dikke stronk van bloemkool, snijd hem aan de onderkant (in het dikste deel van de stronk) kruislings in. Breng in een grote pan water met een snuf zout aan de kook en leg de bloemkool er ondersteboven in. Kook hem in 15 - 20 minuten beetgaar.

Verwarm de ovengrill voor. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de lamsworstjes in 5 - 7 minuten rondom bruin en gaar. Snijd de aardappels in plakjes. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappels goudbruin.

Giet de bloemkool af, leg hem met de stronk naar beneden in een passende ovenschaal en bedek met plakjes kaas. Gratineer hem in een paar minuten onder de hete grill. Bestrooi de gebakken aardappels met zeezout(vlokken), doe ze in een schaal en schep er de rucola door.

Serveer met de bloemkool en lamsworstjes.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken Op nrc.tv maakt Janneke sardientjes op de barbecue.