Fors verlies voor Lloyds door HBOS

De Britse bank Lloyds heeft vanmorgen een verlies bekendgemaakt over de eerste helft van dit jaar van 4 miljard pond (4,68 miljard euro). De Franse bank Société Générale boekte een kleine winst.

Het verlies van Lloyds is grotendeels te wijten aan niet langer renderende leningen bij HBOS, de in moeilijkheden geraakte bank die Lloyds Banking Group eerder dit jaar overnam.

Lloyds zag zich in verband hiermee genoopt ruim 13,4 miljard pond af te schrijven wegens slechte leningen. Zo’n 80 procent daarvan kwam op het conto van HBOS. De prestaties van Lloyds, dat voor 43 procent in handen is van de staat, steken schril af bij de miljardenwinsten die de concurrenten Barclays en HSBC begin deze week bekendmaakten. Lloyds zei echter in de tweede helft van dit jaar verbeteringen te verwachten. Bovendien zal de bank zich bij de staat verzekeren voor een verdere ontwaarding van haar leningen. Op de Londense beurs steeg de koers van het Lloyds-aandeel vanmorgen met 10,2 procent. Ook Royal Bank of Scotland, dat vrijdag cijfers presenteert, schoot omhoog.

Slechte kredieten hebben de winst van de Franse bank Société Générale in het tweede kwartaal met ruim de helft gedrukt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bank haalde een nettowinst van 309 miljoen euro, 52 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2008.

Het resultaat was desondanks beter dan analisten hadden voorspeld, zij hielden in doorsnee rekening met een netto kwartaalwinst van 97 miljoen euro. In het eerste kwartaal leed ‘SocGen’ nog een verlies van 278 miljoen euro. Over de eerste helft van 2009 bedraagt de winst nu 31 miljoen euro.

De Franse bank moest in het tweede kwartaal 1,1 miljard euro afschrijven op de kredietportefeuille. Dat was minder dan analisten hadden verwacht. Société Générale noteerde aan het eind van de ochtend een winst van 6 procent op de Franse beurs.

SocGens grootste concurrent BNP Paribas rapporteerde eerder deze week juist een forse winststijging. In het tweede kwartaal haalde BNP Paribas 1.604 miljoen euro winst, 6,6 procent meer dan een jaar geleden.