Film geschiedenis Acropolis wordtv olledig getoond

Athene, 5 aug. - De directie van het nieuwe Acropolis Museum in Athene zal in een introductiefilm de scène over de vernieling van het Parthenon door vroege christenen in ere herstellen. De scène van twaalf seconden was uit de animatiefilm geknipt uit vrees voor boze reacties van de Orthodoxe Kerk. Dit tot ergernis van filmmaker Constantin Costa-Gravas, die de directie censuur verweet. De Frans-Griekse Oscar-winnaar verduidelijkte onlangs dat in de scène geen sprake is van officiële betrokkenheid door de Kerk bij het ruim 1.500 jaar oude vandalisme. De film toont ook vernielingen aangebracht door Duitse krijgers in het jaar 267 en de verwijdering van een groot deel van het fries van de tempel door de Britse diplomaat Lord Elgin begin 19de eeuw. Athene hoopt nog steeds op een terugkeer van de `Elgin Marbles`, nu te bezichtigen in het British Museum in Londen.