FC Twente schakelt zichzelf uit in dramatisch slot

Twente-speler Theo Janssen ligt ontgoocheld op de grond nadat Sporting Portugal in de laatste minuut van de extra tijd nog heeft gelijk gemaakt (1-1) waardoor zijn ploeg is uitgeschakeld in de voorronde van voor de Champions League. Foto AP Twente's Theo Janssen reacts after the Champions League third qualifying round second leg soccer match against Sporting Lisbon of Portugal at the Grolsch Veste Stadium in Enschede,eastern Netherlands,Tuesday, Aug. 4, 2009. (AP Photo/Ermindo Armino) AP

FC Twente1Sporting Portugal1

Ruststand 1-0. 2. Douglas 1-0, 90+4. Wisgerhof 1-1 (eigen doelpunt). Scheidsrechter: Lannoy (Fra). Toeschouwers: 23.700.

Kenneth Perez beleefde gisteravond een déjà-vu. De middenvelder miste vier jaar geleden met AZ de finale van de UEFA Cup door een laat doelpunt van Sporting Portugal. Dezelfde tegenstander liet nu Perez’ huidige werkgever FC Twente ontgoocheld achter in de eigen Veste. De ploeg uit Enschede leidde bijna de volledige wedstrijd, maar werd door de gelijkmaker in blessuretijd uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League.

Sporting scoorde in mei 2005 in Alkmaar uit een hoekschop in de extra tijd van de verlenging. De bal belandde op de schouder van een Portugees en verdween door de benen van Perez in het doel van AZ. Voor zover mogelijk overtrof de ploeg uit Lissabon de ontsnappingsact gisteravond in Enschede. Perez was al gewisseld en zag vanaf de reservebank hoe Sporting vier minuten in blessuretijd aanlegde voor een corner. De bal raakte de bibberende FC Twente-invaller Nikita Rukavytsya en de meegekomen Sporting-doelman Rui Patrício en belandde via het been van verdediger Peter Wisgerhof achter doelman Nikolaj Mihailov.

Meteen na het laatste fluitsignaal lieten de spelers van FC Twente zich op het veld vallen en daar bleven ze minutenlang liggen. Nadat ze waren opgekrabbeld, sneuvelden stoeltjes in de catacomben en vlogen verwensingen door de kleedkamer. Een enkeling kon het zelfs niet meer opbrengen media te woord te staan. Mogelijke deelname aan de Europa League bood geen troost. „Het interesseert me helemaal niets meer op dit moment”, zei Ronnie Stam.

De vleugelverdediger was zijn boosheid bijna een half uur na afloop nog niet kwijt. „Ongelofelijk, maar dit is onze eigen schuld”, hakkelde hij hoofdschuddend. „Een schande. We hadden veel slimmer moeten zijn. Barcelona, Real Madrid, noem maar op, ze zouden de bal bij een laatste vrije trap gewoon in de hoek spelen om tijd te rekken. Maar wij schieten op doel, waardoor zij nog een keer kunnen aanvallen. Zelfs voor die laatste corner kunnen we de bal nog een aantal keer in de tribune rossen. Dit hebben we echt aan onszelf te danken.”

Steve McClaren, trainer van FC Twente, bleek niet bekend met de wedstrijd van Sporting tegen AZ. Maar volgens Stam had de oud-bondscoach van Engeland zijn spelers ook niet op deze slotfase kunnen voorbereiden. „Van zo’n einde had hij niet eens kunnen dromen. Dit kunnen we niet trainen, het heeft te maken met ervaring. We hebben goed gespeeld en negentig minuten geen kans weggegeven. Maar we moeten ook de kwaliteiten hebben om in de counter nog een keer te scoren en dat doen we niet. En dan gaan we vlak voor tijd alsnog lopen voetballen en weet ik wat allemaal. Zo stom.”

FC Twente begon de return na het verrassende resultaat in Lissabon (0-0, ondanks een rode kaart voor doelman Sander Boschker) nog wel zo goed. In de tweede minuut versierde de nieuwe buitenspeler Bryan Ruiz een hoekschop. Perez zette voor, de Braziliaanse verdediger Douglas kopte hard raak. De ploeg van McClaren speelde het eerste kwartier beter dan Sporting en was tot aan de rust zeker gelijkwaardig aan de nummer twee van Portugal, dat alleen tot afstandsschoten wist te komen.

In de tweede helft had Sporting het overwicht, maar de ploeg met de befaamde jeugdopleiding handelde te traag en onnauwkeurig. De verdedigers van FC Twente bleven eenvoudig overeind, maar zagen hun ploeggenoten aan de andere kant nauwelijks gevaarlijk worden bij de schaarse uitvallen. Pas toen de gewoonlijk slim wisselende McClaren spelers ging vervangen, rook Sporting mogelijkheden. Met de jonge en onzekere Rukavytsya en Dario Vujicevic voor buitenspelers Ruiz en Miroslav Stoch kon FC Twente voorin helemaal geen vuist meer maken.

In de Veste vonden velen dat scheidsrechter Stéphane Lannoy overdreef met liefst vijf minuten blessuretijd. FC Twente kreeg echter de rekening voor een hele tweede helft van smokkelen bij doeltrappen, blessures en wissels. De thuisploeg dacht op dezelfde voet het eindsignaal te halen, waarop Sporting genadeloos toesloeg. „Dit verdienen mijn spelers niet”, zei McClaren, die deze zomer buitenspelers Marko Arnautovic, Eljero Elia en verdediger Edson Braafheid zag vertrekken. „We weten dat 1-0 een gevaarlijke stand is. Het enige dat ik de ploeg kan verwijten is dat we geen tweede doelpunt hebben gemaakt. Dit komt hard aan.”

Ironisch genoeg profiteert AZ van de uitschakeling van FC Twente. De landskampioen kan als enige Nederlandse club in de Champions League miljoenen euro’s extra tegemoet zien aan televisie- en reclame-inkomsten. FC Twente moet zich na de uitschakeling – net als Ajax en SC Heerenveen en mogelijk PSV en NAC Breda – voor de groepsfase van de Europa League zien te plaatsen. De loting van de vierde en laatste kwalificatieronde is vrijdag.

    • Michiel Dekker