Fanatieke aanhanger van Chávez opgepakt

Een van de meest fanatieke aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zich gisteren aangegeven bij de politie nadat zij met geweld het kantoor van het oppositionele tv-station Globovisión binnen was gevallen. De zender ligt al jaren onder vuur van de regering, die het station via juridische weg en een nieuwe mediawet dreigt aan te pakken.

Lina Ron bestormde het kantoor van Globovisión – de enige zender op de Venezolaanse televisie die nog kritisch over de regering bericht – maandag samen met nog circa dertig medestanders. Gewapende met lange stokken sloopten ze een deel van het interieur en spoten traangas in de rondte. De relschoppers zouden leden zijn geweest van de Union Patriotica Venezolana (UPV), een partij die Chávez steunt.

De hoogblonde Ron leidde de afgelopen jaren vaker demonstraties voor Chávez of tegen de oppositie. Regelmatig mondden deze betogingen en acties uit in ongeregeldheden. Zo drong ze eerder met geweld de ambassade van het Vaticaan in Caracas binnen, evenals een prestigieus cultureel centrum in de hoofdstad. Haar biografie die dit jaar uitkwam, heeft als titel: ‘De oncontroleerbare’.

Chávez veroordeelde de actie van Ron tegen Globovisión gisteren als „contrarevolutionair, anarchistisch, en een aanval op de vrede in het land”. De president stelde dat de bestorming „de vijand wapens geeft mij alleen nog maar meer als een tiran af te schilderen”. Hij zei blij te zijn dat Ron zich bij de politie had gemeld: „Er was geen alternatief.” (AP)