Ex-directeuren van tulpenfonds niet vervolgd

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek om drie voormalige directieleden van het beleggingsfonds in tulpenbollen Novacap strafrechtelijk te vervolgen afgewezen. Hiermee lijkt een einde gekomen aan alle juridische procedures rond het beleggingsschandaal waarbij particulieren in 2003 80 miljoen euro verloren door beleggingen in termijncontracten voor tulpenbollen.

Het verzoek om een strafzaak tegen de voormalige directieleden was ingediend door de curatoren van Novacap, dat in 2005 failliet ging. Nu het hof dit verzoek heeft afgewezen, is niemand aansprakelijk voor de beleggingsfraude.

Het termijnfonds in tulpenbollen Novacap werd in 2003 opgezet door Marco Vrijburg. Hij voerde met Jeanette Franken de directie. Later, nadat het echec zich had voorgedaan, werd Franken vervangen door Bert Oosthout, een interim-manager gespecialiseerd in faillissementen. De termijncontracten die Novacap afsloot, werden afgewikkeld door commissionairshuis Sierteelt Bemiddelingscentrum (SBC) in Lisse, waarvan Mark van der Poll directeur was.

Een groepje van 120 vermogende particulieren investeerde 85 miljoen euro in Novacap, enkele andere particulieren belegden via SBC nog eens 40 miljoen in termijncontracten voor tulpenbollen. Enkele tulpenkwekers en -handelaren gebruikten het termijnfonds om de prijzen van tulpenbollen op te schroeven. Vervolgens bleek dat de termijncontracten niet werden nagekomen.

Novacap vermoedde dat de tulpenkwekers met de SBC-directeur hadden samengespannen en in een carrousel van prijsopdrijving het beleggingsfonds hadden opgelicht. Het beleggingsfonds spande civiele procedures aan tegen SBC en tientallen tulpenkwekers. De FIOD deed onderzoek en het OM begon een strafzaak tegen Van der Poll en enkele medeverdachten, maar zag af van een strafzaak tegen de Novacap-directie. Begin dit jaar verklaarde de rechter het OM in de strafzaak tegen Van der Poll en anderen niet ontvankelijk. Het OM is hiertegen in beroep gegaan.

De advocaten van de tulpenkwekers waren inmiddels een procedure gestart om een strafzaak tegen de voormalige bestuurders van Novacap af te dwingen. De curator, die na het faillissement van Novacap de boedel overnam, zette de civiele zaak van Novacap tegen de tulpenkwekers en de directie van SBC door, maar de rechter wees de claim van 88 miljoen vorig jaar af.

Nu het hof de klachten van de curator heeft afgewezen of niet-ontvankelijk verklaard, zijn Vrijburg, Franken en Oosthout vrijgepleit.