Eerste griepdode in Nederland

De Mexicaanse griep heeft in Nederland een eerste slachtoffer gemaakt. Een 17-jarige jongen, die al een zeer ernstige aandoening had, bezweek maandagnacht aan de infectie met het H1N1-griepvirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In Nederland is vanaf april bij 663 personen Mexicaanse griep geconstateerd. Negen mensen daarvan moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. De meeste van hen zijn alweer thuis.

In Europa zijn dit jaar 27.337 personen gemeld met de nieuwe griep, van wie er 40 overleden. Wereldwijd zijn 188.139 mensen met deze griepvariant gemeld; 1.265 personen overleden.

De Mexicaanse griep treft overwegend jonge mensen, gemiddeld 12 tot 17 jaar oud, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van statistieken uit Canada, Chili, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en bij wie de ziekte fataal verloopt lijken over het algemeen iets ouder te zijn. Met het uitbreiden van de epidemie, lijkt ook de leeftijd van de getroffenen te stijgen.

De Nederlandse tiener die gisteren overleed aan de Mexicaanse griep had al een ernstige aandoening onder de leden. „Op verzoek van de naaste familie en uit oogpunt van privacy”, doet het RIVM daar verder geen mededelingen over. Artsen hebben er eerder op gewezen dat het risico dat een infectie met de Mexicaanse griep bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, longaandoeningen, diabetes of kanker fataal afloopt, groter is. Ook zwangere vrouwen lopen een groter risico.

Gezondheidsautoriteiten in Mexico en de VS meldden gisteren dat de Mexicaanse griep bij enkele patiënten resistent was geworden tegen de virusremmer Tamiflu. Het middel werkt bij hen niet meer. De resistentie is waarschijnlijk ontstaan doordat mensen Tamiflu slikken voordat ze daadwerkelijk griep krijgen. Het middel is in Mexico zonder recept verkrijgbaar. Ook in andere landen zijn al resistenties gemeld.