Eerste dode in Nederland door griepvirus

Voor het eerst is in Nederland een patiënt gestorven aan de Mexicaanse griep. Een zeventienjarige jongen, die al een ernstige aandoening had, bezweek maandagnacht aan een infectie met het H1N1-griepvirus.

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd 1.150 mensen overleden aan de griep.

In Nederland is vanaf april bij 663 personen Mexicaanse griep geconstateerd. Negen mensen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. De meesten van hen zijn weer thuis. In Europa zijn dit jaar 27.337 personen gemeld met de nieuwe griep, van wie er 41 overleden. Wereldwijd gaat het om 188.139 mensen, van wie 1.265 personen overleden.

De Nederlandse tiener die gisteren overleed aan de Mexicaanse griep had al een ernstige aandoening. „Op verzoek van de naaste familie en uit oogpunt van privacy” wil het RIVM daar verder geen mededelingen over doen. Artsen hebben er eerder op gewezen dat het risico dat een infectie met de Mexicaanse griep bij mensen die lijden aan hart- en vaatziekten, longaandoeningen, diabetes of kanker fataal afloopt, groter is. Ook zwangere vrouwen lopen een groter risico. Volgens een woordvoerder zal naar schatting „1 op de 1000” geïnfecteerden overlijden, „vrijwel altijd mensen uit de risicogroepen”.

De Mexicaanse griep treft overwegend jonge mensen, 12 tot 17 jaar oud, meldt de WHO op basis van statistieken uit Canada, Chili, Japan, Groot-Brittannië en de VS. De patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en bij wie de ziekte fataal verloopt, lijken over het algemeen iets ouder te zijn. Met het uitbreiden van de epidemie lijkt ook de leeftijd van de getroffenen te stijgen.

Autoriteiten in Mexico en de VS meldden gisteren dat het griepvirus bij enkele patiënten resistent is geworden tegen de virusremmer Tamiflu. Het middel werkt bij hen niet meer. De resistentie is waarschijnlijk ontstaan doordat mensen Tamiflu slikken voordat ze daadwerkelijk griep krijgen. Het middel is in Mexico en Canada zonder recept verkrijgbaar.