Een indiaan die wel wat braaf is

Film De indiaan. Regie: Ineke Houtman. Met: Matthias den Besten, Bastiaan Ragas, Angelique de Bruijne. Vanaf zondag 9 augustus. In: 71 bioscopen. ***

„De meeste kinderen komen uit de buik van hun moeder. Ik kom uit een vliegtuig.” Met die montere woorden begint De indiaan, de nieuwe film van Ineke Houtman (Madelief, Polleke). De film volgt de achtjarige, geadopteerde Koos. Hij is eigenlijk een afstammeling van de Inca’s uit Peru en als zijn oer-Hollandse ouders toch nog een baby ‘van zichzelf’ krijgen gaat hij op zoek naar zijn roots.

De indiaan is een film in de beste traditie van de opgewekte Nederlandse kwaliteitskinderfilm: problemen zijn er om opgelost te worden, de regel wordt altijd bevestigd door de uitzondering en liefde overwint alles. Matthias den Besten is charmant als Koos die zo graag op zijn roodharige Hollandse vader wil lijken, al heeft Houtman wel eens meer geïnspireerde prestaties uit haar jonge acteurs gehaald. Dat kan ook liggen aan het scenario dat liefdevol, maar ook volkomen schematisch de verschillende stadia uit het adoptieboekje volgt.

Er hangt, bij alle opgewektheid, iets volwassen-tobberigs over deze kinderen, en dat terwijl kinderen juist zo fijn zijn als ze, nou ja, kinderen zijn. Bij een indiaan in de polder kun je ook allerlei heerlijke visioenen van vieze voeten, kampvuurtjes en doorweekte boterhammen in je knapzak voorstellen. Stuur de Nederlandse jeugdfilm weer zonder wassen en tandenpoetsen naar bed!