De man die de wereld de gummibeer liet proeven

Miljardair Paul Riegel maakte van het Duitse bedrijf Haribo een snoepconglomeraat. De Gummibären bleken een wereldwijd succes.

De gummibeer heeft Paul Riegel niet uitgevonden, die eer was aan zijn vader Hans, maar hij stuurde het snoepje wel de hele wereld over. Maandagnacht overleed Paul Riegel in zijn huis in Bonn. Dat maakte het Duitse snoepbedrijf Haribo – Hans Riegel Bonn – gisteren bekend. Paul Riegel werd 82.

Paul Riegel stond dit jaar op plaats 522 van de rijkste miljardairs ter wereld, een lijst die wordt bijgehouden door het Amerikaanse zakenblad Forbes. Zijn oudere broer Hans Riegel junior (86) bezette plek 521. De grootaandeelhouders van het familiebedrijf beschikten allebei over een vermogen van ongeveer 1,4 miljard dollar, maar de H komt nu eenmaal voor de P in het alfabet.

Na hun vrijlating uit een krijgsgevangenenkamp na de Tweede Wereldoorlog namen de twee broers in 1946 de snoepfabriek over van hun moeder. Vader Hans Riegel was een jaar daarvoor gestorven. Hans Riegel was een gediplomeerd snoepkoker die 1920 Haribo oprichtte en twee jaar later voor het eerst Tanzbären op de markt bracht. Het snoepje had de vorm van een beertje en was gebaseerd op de dansende beren die in de jaren twintig in circussen optraden. De gummibeer was geboren. Haribo groeide en eind jaren dertig werkten er 400 mensen. Na de oorlog, toen Hans junior en Paul aantraden, waren er nog 30 over. Tijdens de oorlog zou Haribo volgens verschillende getuigen gebruik hebben gemaakt van dwangarbeiders, iets wat het bedrijf altijd heeft ontkend.

Direct na hun aantreden verdeelden Paul en Hans junior de taken. Hans deed de marketing en handel en Paul werd verantwoordelijk voor het productieproces. De werkverdeling zou ruim 60 jaar stand houden.

In de decennia na de oorlog groeide Haribo via overnames uit tot een internationaal snoepconglomeraat. Zo werd in 1961 snoep- en pepermuntfabrikant Bonera – „munt uit door smakelijkheid”–uit Breda overgenomen. Door grote overnames in Duitsland, Frankrijk en ook de Verenigde Staten werd Haribo een snoepconglomeraat met 16 fabrieken in Duitsland en andere landen die dagelijks 100 miljoen goudberen, zo heten de gummiberen van Haribo eigenlijk, produceren om ze vervolgens naar meer dan 100 landen te exporteren. In totaal werken er 6.000 mensen voor het bedrijf dat het Duitse blad Der Spiegel het ‘gummibeerimperium’ noemde. De omzet zou jaarlijks 1,7 miljard euro bedragen.

Paul Riegel was ook een fanatiek en succesvol zeiler en badmintonner. Hij was getrouwd en had vier kinderen. Broer Hans junior is nog altijd de hoogste baas van Haribo.