De administrateur

Wat wilde u worden in Burundi?

„Ik wilde de universiteit afmaken en werk zoeken. In Burundi kom je dan als eerste bij de overheid terecht, de grootste werkgever. Ik had ook plannen om een eigen bedrijf te beginnen, al wist ik niet precies waarin.’’

Hoe kwam u in Nederland aan werk?

„Toen ik hier kwam, bleef ik eerst twee jaar thuis als moeder van twee kinderen. Toen ben ik de taal gaan leren. Daarna heb ik 4,5 jaar HBO Management, Economie en Recht gedaan. Mensen adviseerden mij om niet meteen een eigen bedrijf te beginnen, omdat ik dan geen ervaring op zou doen. Ik liep stage bij een stichting voor minderheden, deed een afstudeeropdracht bij De Nederlandsche Bank en ik werkte een jaar op het ministerie van Economische Zaken. Nu werk ik bij de gemeente Enschede. Ik wil misschien nog voor mezelf beginnen, maar nu is dat geen handige tijd. Ik wil een administratief bureau opzetten. Dan heb ik alleen een laptop nodig en loop ik weinig risico.’’

Welke verschillen in arbeidscultuur merkt u tussen Burundi en Nederland?

„In Burundi moet je veel met je hoofd doen en op papier zetten. Hier gaat alles via de computer. In Nederland wordt overal een plan voor gemaakt. Als je iets wilt beginnen, moet je een plan van aanpak hebben. Ik had in Burundi nog nooit van bedrijfsprocessen gehoord, hier ontkom je er niet aan. Er is meer ruimte om een foutje te maken, daar moet je gewoon doen wat je opgedragen wordt. En in Nederland wordt veel vergaderd. Iets te veel misschien.’’

Leendert van der Valk