Covers die klinken alsof ze van Lemonheads zelf zijn

cd pop * * * Lemonheads: Varshons

cd pop * * *

Lemonheads: Varshons

Wat maakt iets een geslaagde cover? Bijna iedere gevestigde popmuzikant neemt ooit een cd op met liedjes van anderen. Hij heeft bij de uitvoering van andermans compositie minstens drie mogelijkheden: het min of meer hetzelfde te laten klinken als het origineel, het te laten klinken alsof het van de coverende artiest zelf is, of er iets totaal anders mee doen.

In het geval van een cover-cd van Lemonheads, de band van zanger/gitarist Evan Dando, is de tweede optie te verkiezen, simpelweg omdat Dando een van de mooiste slaapkamerstemmen van de hedendaagse popmuziek heeft. Bovendien maakt zijn eigen band al een tijdje geen fatsoenlijke nummers meer. Dan is het slim om songs van uiteenlopende muzikale helden als Wire (‘Fragile’), de psychedelische jarenzestigband Sam Gopal (‘Yesterlove’) en Dando’s grote voorbeeld Gram Parsons (‘I Just Can’t Take It Anymore’) te bewerken tot Lemonheads-achtige liedjes.

Daarbij wordt de schoonheid achteloos rondgestrooid: in het zachtmoedige akoestische gitaarspel en het sluimerende tempo. Uitschieter is ‘Beautiful’, bekend in de versie van Christina Aguilera, dat hier een introverte uitvoering krijgt, met angstaanjagend overstuurde gitaren op de achtergrond.

Hester Carvalho