Clinton krijgt journalisten N-Korea vrij

De Amerikaanse ex-president Bill Clinton is er gisteren in geslaagd de twee journalisten vrij te krijgen die in maart door Noord-Korea waren opgepakt toen ze op reportagereis waren aan de grens van het land. De Noord-Koreaanse televisie vertoonde gisteren beelden waarop Clinton met de twee vrouwen in het vliegtuig stapte. Vandaag zouden zij aankomen in de VS.

Gisteren ondernam Clinton een geheimgehouden reis naar het geïsoleerde, stalinistisch geregeerde land. Hij had daar onder meer een diner met de Geliefde Leider, Kim Jong-il. Het was het hoogste Amerikaanse bezoek aan Noord-Korea sinds 2000 en het eerste sinds Kim vorig jaar een beroerte zou hebben gehad.

Volgens het Witte Huis was de reis van Clinton een privémissie met uitsluitend humanitaire doeleinden. Ontkend werd dat Clinton een boodschap van president Obama voor Kim bij zich had. Ook werd tegengesproken, zoals Pyongyang meldde, dat officiële excuses waren aangeboden voor de acties van de twee verslaggevers, Laura Ling (32) en Euna Lee (36), beiden Chinese Amerikanen.

Volgens Amerikaanse media ging aan de vrijlating weken van stille diplomatie vooraf. Daarbij werd onderhandeld over wie de Amerikaanse gezant zou worden die de twee vrouwen kon komen ophalen en over welke status de missie zou krijgen. „De deal was al gesloten voor hij op het vliegtuig stapte. Anders was hij (Clinton, red.) nooit gegaan”, aldus een betrokken diplomaat. (AP, Reuters)

Analyse: pagina 5