Catchy popmuziek om te genieten in kleine porties

cd pop * * * Passion Pit: Manners

cd pop * * *

Passion Pit: Manners

Wie van catchy popmuziek en gekke geluidjes houdt is bij Passion Pit aan het juiste adres. De single Sleepyhead die voorafging aan hun debuutalbum Manners maakt op inventieve (of is het irritante?) wijze gebruik van een sample van de Ierse zangeres Mary O’Hara, die op dubbele snelheid klinkt als een piepend muisje verstrengeld in elektronica.

Passion Pit uit Boston werd geformeerd rond zanger en songschrijver Michael Angelakos, die de muziek al in zijn hoofd hoorde voordat hij er muzikanten bij zocht. Zijn falsetstem en vocale harmonieën doen een schepje bovenop manier waarop MGMT vorig jaar een nieuw soort popmuziek boetseerde uit oude invloeden.

Bij Passion Pit zijn dat zo te horen de Pet Shop Boys, Flaming Lips en Angelakos’ held Peter Gabriel, met wie hij de ambitie deelt om toegankelijke nummers te destilleren uit muzikaal experiment. Geen middel blijft gespaard: kinderkoren, machinale ritmes en kamerbrede jarentachtigsynthesizers maken Manners een album dat vooral in kleine porties te genieten valt, liefst op die momenten dat Angelakos zijn snerpende falset in toom weet te houden.

JAN VOLLAARD

Passion Pit speelt vrijdag 21 augustus, 16.00 uur in de India op Lowlands.