Buitenleven op een plaatje

De Delicious van augustus gaat voor een belangrijk deel over barbecuen. Met van die romantische foto’s van mensen in witte en blauwe kleren op grijze houten meubelen aan het strand, met spiksplinternieuwe rookoventjes bij zich waar ‘de beginnende smoker’ buiten op kan roken.

Hé! Zocht meteen geïnteresseerd op internet (www.barbequeshop.nl) zo’n rookoventje op (het kost maar 69 euro en staat op pootjes en werkt op hout en kan warm en koud roken, dus daar wil je wel meer van weten) en trof daar een massa ontevreden gebruikers die allemaal klaagden dat het ding uit superdun plaatstaal bestond, rammelde en uit elkaar viel bij het minste of geringste. Eén koper had het ding na twee keer zelfs gewoon „dubbelgevouwen (moet je nagaan hoe slap hij is) en weggegooid”, schreef hij verontwaardigd.

Goed. We kunnen dus heel best verder leven zonder dat oventje.

Er bleek ook een wild aantrekkelijke gietijzeren pan op pootjes te krijgen, zo’n pan die je in het vuur zet en waarin je dan iets gaar maakt. Je weet natuurlijk niet zeker of je dat ooit zou doen. Ik zie me in de tuin überhaupt nog niet zo’n type vuur stoken in het gras, dus dan moet je met die pan weer in je blauwwitte kleren naar het strand met de stoofpot in losse onderdelen in de koelbox. Of alles in de pan, maar dan klotst het natuurlijk - nu ja, laat maar weer.

Op naar de barbecuetips en -recepten. Je moet, staat er, je roosters steeds goed schoonmaken met een staalborstel om verbrande resten te verwijderen. Verstandig. En tijdens het grillen maak je je rooster geregeld met een halve ui schoon voor een ‘smaakboost’. Zo noemen ze dat bij Delicious.. Engels is de kooktaal.

En je moet ook - dat lijkt me eveneens een zinvolle aanwijzing - van tevoren bijgerechten maken, zodat je je aandacht bij het vuur en het roosteren kunt houden. Barbecuen betekent immers maar al te vaak ongare etenswaren met verbrande randen.

Daarom maakte ik dit toetje. Echt een toetje voor deze tijd van het jaar, zó klaar van tevoren en tjokvol zomerfruit, onder een romig boterdeegdekentje. Dus het is wel goed, om niet te zeggen noodzakelijk, om daarvoor niet veel meer dan zeer gezonde geroosterde vis met luchtige salades gegeten te hebben.

Puddingtaart met zomerfruit (Voor 8 tot 10 personen)

 • doosje rode bessen
 • doosje frambozen
 • 3 flinke perziken of nectarines
 • 1 pond aardbeien
 • doosje bramen
 • 60 g suiker

Puddingdeeg:

 • 300 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 110 g suiker
 • 75 g boter
 • 100 g geschaafde amandelen
 • 4 dl slagroom

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd grote aardbeien door midden, snijd de perziken in vieren of in achten en leg ze in een ruime aardewerken ovenschaal.

Vermeng de bloem met de suiker en het bakpoeder en wrijf er dan de boter doorheen tot een kruimelig deeg. Doe de amandelen erbij en giet er dan, al roerend met een houten lepel, de room bij. Verdeel het deeg over het fruit, het hoeft niet perfect aan te sluiten, het is juist wel leuk als er wat fruit doorheen piept. Zet het geheel in de oven en laat circa veertig minuten staan - het deeg moet lichtbruin zijn en het sap van het fruit is daar een beetje overheen gekookt.

Serveer warm of koud, al naar believen. Eventueel met zure room waar wat vanillesuiker door geklopt is.