Boek vriendin Larsson

De vriendin van de in 2004 overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson werkt aan een documentaire en een boek over hem en over haar eigen leven na zijn dood. Dat heeft Kurdo Baksi bekendgemaakt, bij leven collega en vriend van het stel. Stieg Larsson stierf nog voordat zijn Millennium-trilogie gepubliceerd werd aan de gevolgen van een hartaanval. Van de boeken werden miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht. Morgen gaat de verfilming van het eerste deel in première.

Wrang is dat al Larssons geld naar zijn broer en zijn vader is gegaan; voor zijn vriendin Eva Gabrielsson, met wie hij ruim dertig jaar samen was, was financieel niets geregeld. Baksi heeft geprobeerd te bemiddelen tussen haar en de familie, maar dat is niet gelukt, zegt hij. Zij bezit nog wel een laptop waarop een deel van deel vijf van de serie (die Larsson na deel drie schreef) staat. Maar het zou niet verstandig voor haar zijn om dat materiaal nu uit te geven, zegt Baksi, en afmaken kan ze het sowieso niet: „Niemand weet hoe deel vier afloopt. Dat zou zijn alsof je een schilderij van een andere schilder afmaakt. Dat kan niet.”