Australië arresteert vier verdachten van terreur

De Australische autoriteiten hebben gisterochtend vroeg vier verdachten gearresteerd op beschuldiging van het voorbereiden van een zelfmoordaanslag op een militaire basis bij Sydney. Zij worden in verband gebracht met de Somalische strijdgroep Al-Shabaab.

De vier werden gearresteerd bij een grote operatie in Melbourne in het zuiden van Australië waarbij 400 agenten huiszoekingen hielden op 19 adressen. Aan de invallen ging zeven maanden van onderzoek vooraf door de Australische inlichtingendienst (ASIO) en drie politiediensten.

Commissaris van de Federale Australische politie Tony Negus zei gisteren dat de verdachten van plan waren geweest de militaire basis Holsworthy bij Sydney binnen te dringen en zoveel mogelijk militairen met automatische wapens te doden „totdat zij zelf zouden worden gedood”. Op Holsworthy zijn duizenden manschappen van een antiterreureenheid gelegerd.

Volgens regeringswoordvoerders blijft het dreigingsniveau voor terreur in Australië beperkt. Maar premier Kevin Rudd zei dat de arrestaties tonen dat de terreurdreiging nog steeds actueel is. „Het ontnuchterende feit dat uit de huidige ontwikkelingen naar voren komt herinnert alle Australiërs eraan dat de terreurdreiging nog altijd springlevend is.” Vier jaar geleden werd een aanslag bij een voetbalwedstrijd verhinderd in Melbourne.

De vier mannen zijn tussen de 22 en 26 jaar oud. Allen zijn Australische burgers van Somalische of Libanese komaf. Een van hen, Nayaf El Sayed (25), is officieel samenzwering voor een terreurdaad ten laste gelegd. De andere verdachten worden nog ondervraagd.

Het OM stelt dat de verdachten getraind zijn door de Somalische militie Al-Shabaab. Al-Shabaab, Arabisch voor ‘jeugd’, zou banden hebben met Al-Qaeda en hangt een fundamentalistische interpretatie van de islamitische wet aan. Analisten menen dat de verdachten via Al-Shabaab geld ontvingen uit de opbrengsten van Somalische piraterij. (Reuters, AP)