Amerika maant Kenia inzake tribunaal

De Verenigde Staten hebben gisteren Kenia sterk bekritiseerd omdat dit land geen werk maakt van de berechting van de aanstichters van het hevige verkiezingsgeweld begin vorig jaar. De ambassade in Nairobi gaf een kritische verklaring uit, enkele uren voordat minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in Kenia arriveerde voor het begin van een rondreis langs zeven Afrikaanse landen.

Washington is volgens de verklaring „diep bezorgd” over uitlatingen van de Keniaanse regering, die „er op lijken te duiden dat zij zich niet inzet voor de oprichting van een onafhankelijk speciaal tribunaal om de daders van het geweld na de verkiezingen ter verantwoording te roepen”.

Het geweld na de omstreden verkiezingen in Kenia kostte aan meer dan 1.300 mensen het leven. Na bemiddeling van voormalig VN-chef Kofi Annan werd een coalitieregering gevormd die een commissie opzette om advies uit te brengen over berechting van de daders van het geweld. De commissie heeft gepleit voor een onafhankelijk tribunaal met buitenlandse rechters. De regering heeft dit advies nog niet opgevolgd, wat de kans vergroot dat de kwestie wordt doorgeschoven naar het Internationale Strafhof.

Het bezoek van Hillary Clinton moet aantonen dat Washington belang hecht aan goede banden met Afrika. Haar reis komt minder dan een maand na het bezoek van president Obama aan Ghana. Amerikaanse diplomaten onderstreepten gisteren dat geen enkele minister van Buitenlandse Zaken zo snel een bezoek aan Afrika heeft gebracht als Hillary Clinton.

Haar elfdaagse reis brengt Clinton ook nog in Zuid-Afrika, Nigeria, Angola, Congo, Liberia en de Kaapverdische Eilanden. Op de agenda staan thema’s zoals voedselveiligheid en gezondheidszorg. Waarnemers gaan er daarnaast van uit dat de bezoeken aan Angola en Nigeria bedoeld zijn om de banden met belangrijke olieproducenten te onderhouden. Clinton zal tijdens haar reis ook hameren op het belang van ‘goed bestuur’, het thema dat Obama centraal stelde in zijn rede in Ghana.

In Nairobi zou Clinton vandaag ook praten met de president van Somalië. De VS steunen de regering van Sheikh Ahmed in pogingen een vuist te maken tegen opstandelingen. (Reuters, AP, BBC)