Algerijnen slaags met Chinezen

Ruim honderd Algerijnen en Chinese arbeidsmigranten zijn met elkaar op de vuist gegaan in Algiers, zo hebben ooggetuigen in de Algerijnse hoofdstad gisteren verklaard. Veel Algerijnen storen zich aan wat zij zien als een massale toevloed van goedkoop Chinees personeel.

Volgens de Chinese ambassade raakten ongeveer tien Chinezen gewond en werden vijf door Chinezen gerunde winkels geplunderd tijdens de gevechten, die maandagmiddag plaatsvonden. Ooggetuigen hebben verklaard dat de confrontatie ontstond nadat een Algerijnse winkeleigenaar tegen een Chinese motorrijder zei dat hij zijn voertuig ergens anders moest parkeren. „Hij beledigde me”, aldus winkelier Abdelkarim Salouda. „Ik sloeg hem, en ik dacht dat het voorbij was, maar na dertig minuten kwam hij terug met zeker vijftig Chinezen”.

Ooggetuigen vertelden dat minstens zestig Algerijnse inwoners zich in de ruzie mengden, waarna een massale knokpartij uitbrak. Sommige Chinezen zouden gewapend zijn geweest met messen en knuppels. Ten minste één Algerijn zou gewond zijn geraakt.

De afgelopen jaren zijn duizenden Chinezen naar Algerije gekomen, waar zij winkeltjes openen met producten die vaak goedkoper zijn dan die in winkels van Algerijnen. Veel Chinezen drinken alcohol, waar de islamitische Algerijnen zich aan storen. Daarnaast werken de Chinezen tegen concurrerende lonen in onder meer de bouw en de energiesector. Sinds een bezoek van president Hu Jintao aan Algerije in 2004 werken Peking en Algiers nauwer samen op het terrein van onder meer energie. Algerije is een van Afrika’s grootste olieproducenten.

Volgens officiële cijfers leven in Algerije 35.000 Chinezen, maar vermoedelijk zijn het er meer.

In verscheidene Afrikaanse landen is het de afgelopen jaren tot confrontaties gekomen tussen inheemse bewoners en Chinese arbeiders. China investeert op grote schaal in Afrika, waar het grondstoffen vandaan haalt en goedkope producten afzet. Schattingen gaan uit van zeker 750.000 Chinezen in heel Afrika. (AFP, Reuters)