Activisten slaan toe bij Novartis

Dierenactivisten zouden de urn met as van de moeder van de bestuursvoorzitter van het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis hebben gestolen en zijn Oostenrijkse jachthut in brand hebben gestoken. Dat heeft het concern gisteren bekendgemaakt. Zwitserse autoriteiten stellen echter nog geen duidelijke bewijzen te hebben om een verantwoordelijke aan te kunnen wijzen.

Op het graf van de moeder van topman Daniel Vasella is een week geleden bij het weghalen van de urn de tekst ‘Drop HLS Now’ achtergelaten. ‘HLS’ staat voor het Britse bedrijf Huntingdon Life Sciences, dat al jaren doelwit is van de Britse organisatie SHAC (Stop Huntingdon Animal Cruelty).

Novartis zegt zeker te zijn dat Britse activisten achter de incidenten zitten, maar SHAC- woordvoerder Clare Wilcott ontkent elke verantwoordelijkheid voor de actie tegen Novartis. „Iedereen kan een spuitbus met verf pakken en een leuze achterlaten.” Wilcott laat wel de mogelijkheid open dat andere activisten de acties hebben gepleegd.

Novartis zegt al jaren geen zakelijke relatie meer te hebben met HLS. Wilcott wijst echter onder meer op de betrokkenheid van Novartis bij een experiment waarbij varkensharten in apen werden getransplanteerd, dat in 2000 voor het eerst in de openbaarheid kwam. „Vreemd, als Novartis nu opeens zegt geen relatie met HLS te hebben”, zegt Wilcott. „Waarom zeiden ze dat niet eerder?”

De grafschennis is deel van een reeks incidenten. Maandagochtend ging Vasella’s jachthut in Oostenrijk in vlammen op. „Brandstichting met een professionele vuurversneller”, aldus Novartis. Drie weken geleden werden in de woonplaats van Vasella, het Zwitserse dorp Risch, slogans tegen Novartis op een kerkmuur achtergelaten. In mei werd een bedrijfsrestaurant in Frankrijk door brand beschadigd.