Zorgen CDA over nieuwe entree Rijks

Het CDA vreest dat de oplevering van het Rijksmuseum weer vertraging oploopt, nu blijkt dat wordt gewerkt aan een nieuw ontwerp voor de ingang. Ook is de partij bang voor verdere overschrijding van het budget. Tweede Kamerlid Antoinette Vietsch heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan minister Ronald Plasterk (Cultuur, PvdA). Ze las de adviesaanvraag met nieuwe plannen voor de entree in een interview met de architecten van het Rijksmuseum in NRC Handelsblad van vrijdag 31 juli. „Te zot voor woorden”, zegt Vietsch over het opnieuw ter discussie stellen van een besluit dat na zoveel moeite tot stand kwam. Vietsch is woordvoerder Bouw en samen met haar collega Nicolien van Vroonhoven (Cultuur) verantwoordelijk voor het dossier Rijksmuseum. Een woordvoerder van de minister zegt dat hij de Kamer begin juli per brief heeft laten weten dat er verkenningen worden verricht naar een ander plan voor de entree. Dit zal binnen het tijdskader en het budget van 366 miljoen euro gebeuren, aldus de minister. „Daaruit had ik niet begrepen dat het zo ingrijpend was dat er wijzigingen van het bestemmingsplan en de bouwvergunning nodig waren”, zegt Vietsch. „Ik wil precies weten wat dit inhoudt. De opdrachten aan de aannemers zijn verstrekt, als men nu met nieuwe ideeën komt, dan kost dat extra. De minister kan wel schrijven dat er geen extra kosten zullen zijn, maar mijn ervaring is anders.” De kosten voor het ‘Nieuwe Rijkmuseum’ zijn tijdens de verbouwing gestegen van 202 tot 366 miljoen euro. Vietsch ziet geen reden voor nog eens extra budget. „Belangrijk is dat het museum opengaat op de datum die met de Kamer is afgesproken, juni 2013. Ik ben benieuwd of de minister nog steeds die garantie kan geven.”

Hoofdartikel, pagina 7