Zeven boeken over kanker

1 Floortje Peneder: Dagboek van Floortje Peneder (2003)Dagboek van Floortje Peneder, waarmee ze begon toen ze twaalf was en wat eindigt bij haar overlijden op vijftienjarige leeftijd. Aan het begin van haar dagboek weet ze dat ze leukemie heeft, aan het einde weet ze dat ze het niet zal overleven. In die paar jaar is ze volwassen geworden.

2 Marian Boyer: Fantastisch lichaam (2005)Erica Staats heeft net een ingrijpende operatie achter de rug – haar beide borsten zijn afgezet wegens borstkanker – als ze een collega begeleidt naar het ziekenhuis. Eenmaal daar aangekomen blijkt pas goed dat ze nog lang niet over haar operatie heen is.

3 Chika Unigwe: De Feniks (2005)De jonge Nigeriaanse Oge woont in het Vlaamse Turnhout. Sinds de dood van haar vijfjarige zoontje gaat het slecht met haar en haar huwelijk. Daarnaast krijgt ze te horen dat ze borstkanker heeft. Pas als Oges Nigeriaanse moeder op bezoek komt, staat ze zichzelf toe te rouwen.

4 Sophie van der Stap: Meisje met Negen Pruiken(2006)Sophie van der Stap heeft 54 weken lang een dagboek bijgehouden. Ze schrijft over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K., pruiken, shoppen en dansen, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, haar angst en de dood.

5 Marisa Acocella Marchetto Chemogirl (2007)Marisa Marchetto is aan schoenen en lippenstift verslaafd. Ze heeft een Italiaanse verloofde met een Maserati en geniet van het leven. Op haar 43ste wordt er borstkanker bij haar geconstateerd. Marchetto is striptekenaar voor The New Yorker en Glamour. Ze heeft haar strijd tegen kanker verwerkt in een beeldverhaal.

6 Elizabeth Subercaseaux: Een week in oktober (2008)Clara, de mooie vrouw van een Chileense architect, heeft onbehandelbare kanker. Ze begint een soort journaal te schrijven over haar leven, een roman die dicht bij de waarheid ligt. Haar man ontdekt haar werk en begint te lezen: is hij werkelijk zo saai? Hoe weet ze van zijn buitenechtelijke relatie? En heeft Clara echt een relatie gehad met een collega van hem?

7 Petra Top: De amazone (2008)Petra Top was al bekend met een chronisch vermoeidheidssyndroom en krijgt daarna borstkanker. Ze besluit van haar beperkingen juist haar kracht te maken. Ze beëindigt haar relatie, verhuist en is vastberaden om haar leven opnieuw op te bouwen.

De rubriek de lijst geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding: zonnebaden en het gevaar voor huidkanker.