Windmolenbouwer in Chinese handen

Darwind, een bedrijf uit Utrecht dat windmolenturbines ontwikkelt, wordt overgenomen door het Chinese XEMC Windpower. Dat hebben de bedrijven vandaag bekendgemaakt.

Darwind was sinds juni 2006 in handen van Econcern, het bedrijf gespecialiseerd in duurzame energieprojecten dat in juni bankroet ging. Het bedrijf ontwikkelt de zogenoemde 5-megawatt turbine, die minder onderhoud vergt dan normale turbines en hermetisch afgesloten is. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor windparken op zee.

XEMC Windpower, dat deze week overeenstemming bereikte met de curatoren van Econcern over de deal, zegt veel vertrouwen te hebben in het concept van de turbines van Darwind. Hoeveel de Chinezen voor Darwind hebben betaald, is niet bekendgemaakt.

XEMC Windpower is onderdeel van de Xiangtan Electric Manufacturing Corporation, een industrieel conglomeraat uit de stad Xiangtan, in het zuiden van China. Bij XEMC werken ruim 10.000 mensen en het bedrijf maakt onder meer vrachtwagens, voortstuwingsystemen voor schepen, consumentenelektronica en treinenkarren voor ondergrondse mijnbouw.

Darwind werd opgericht in 2005 en werd een jaar later onderdeel van Econcern. Het verhuisde toen van Den Helder naar Utrecht Destijds werd de aankoop van Darwind gezien als een handige zet. Projectontwikkelaar Evelop, een andere tak van Econcern, was gespecialiseerd in het opzetten van windenergieparken, vooral voor de kust van Nederland, België en Duitsland. „Om deze projecten rendabel te maken, heeft Evelop betrouwbare windmolenturbines nodig”, stelde Econcern destijds in een persbericht.