Wereldvreemd

Buitenaardse wezens hebben een zeer geavanceerde manier gevonden om schone energie te maken. Dat moet wel. Hoe kunnen ze anders zulke grote afstanden door het heelal afleggen? Dat doen ze heus niet op fossiele brandstoffen, dan worden die tanks te groot. En de regering van de Verenigde Staten kent het geheim van de aliens, want die hebben die neergestorte ufo’’s gevonden en helemaal geanalyseerd. Dus beschikt de Amerikaanse overheid over goedkope schone energie waar geen olie aan te pas komt – maar ze houdt die kennis voor zichzelf. En dat terwijl er oorlogen gevoerd worden om olie, en er in Groot-Brittannië oude mensen sterven van kou omdat ze hun gasrekening niet kunnen betalen!

Het is een prachtige theorie – als je complottheorieën spaart, zou je deze heel tevreden aan je verzameling kunnen toevoegen. Maar er is iets wrangs mee aan de hand. De bedenker van de theorie, de Brit Gary McKinnon, is namelijk niet blijven mokken over zoveel onrechtvaardigheid: hij ondernam actie. In 1995, meldde The Guardian dit weekeinde, kocht hij The Hacker’s Handbook van Hugo Cornwall en ging aan de slag. Hij schreef een scriptje om te achterhalen wie er bij de NASA, het Pentagon en andere Amerikaanse militaire instanties nog steeds hun password op ‘password’ hadden staan. Hij kwam bij 97 systemen binnen. Het was verslavend. Zijn vriendin verliet hem. Hij werd steeds slordiger. Liet regelmatig computers crashen. Ruim een jaar na 9/11 werd hij gearresteerd; sindsdien vragen de VS om zijn uitlevering.

En, heeft hij iets ontdekt? Nauwelijks. Maar hij vindt zelf van wel. Bij de NASA, vertelde hij in 2006 tegen het tijdschrift Wired, hebben ze een map met hogeresolutiefoto’s waar ze de ufo’s vanaf shoppen. Hij zat op een trage inbelverbinding, en als hij de schermresolutie sterk verlaagde, kon hij er heel kort even een zien. Een sigaarvormig zilverkleurig object, zonder naden, niet door mensen gemaakt.

Gary McKinnon, nu 43, komt in interviews over als een volkomen wereldvreemd wezen. Vrijdag werd bekend dat hij inderdaad wordt uitgeleverd. Straf nog onbekend.

In De Theoriefabriek bespreekt Ellen de Bruin elke week al dan niet gangbare theorieën over menselijk gedrag.