Waarom trekken mannen hun T-shirt anders uit?

Op één dag ontving nrc.next twee dezelfde vragen in de nextquestion-mailbox: waarom trekken mannen en vrouwen hun T-shirt of trui op verschillende manieren uit? Ria Bakker uit Oud-Beijerland en Sammie Tarenskeen uit Nijmegen willen het allebei weten.

Beide vraagstellers zien het volgende verschil in de uittrektechniek: vrouwen pakken hun T-shirt aan de voorkant vast en trekken het met gekruiste armen over het hoofd. Veel mannen pakken hun shirt juist aan de achterkant bij de nek en trekken het shirt dan naar voren. Ria Bakker mailt er een mogelijke verklaring bij: „Zouden mannen een fysieke beperking bij hun schouders hebben?”

Een ministeekproef op de redactie wijst uit dat geen sprake is van fysieke beperkingen bij mannen. Sommige mannelijke redacteuren gebruiken ook de gekruiste-armenmethode: „Dat doe ik als het een nieuw shirt is en ik het niet wil uitlubberen.”

Bij het Instituut voor Gender Studies van de Radboud Universiteit in Nijmegen, is nog nooit onderzoek gedaan naar de T-shirtuittrekmethoden. Tatjana van Strien, universitair hoofddocent aan het instituut, denkt dat het misschien te maken heeft met stoerdoenerij van de mannen: wild je shirt over je hoofd trekken, ziet er mannelijker uit.

„Of het heeft een praktische oorzaak”, denkt ze hardop: „Vrouwen willen vaker hun haar in model houden, en hebben dus ruimte nodig aan de voorkant van het shirt.” Die theorie krijgt bijval van Pauline Dibbets, werkzaam bij de afdeling Clinical Psychological Science van de Universiteit Maastricht. „Mannen hebben vaker kort haar. Het T-shirt kan de paardenstaart beschadigen of make-up kan er vlekken op achterlaten.”

Er is overigens nog een ‘mannelijke’ manier om je shirt uit te trekken. Om je kledingstuk niet uit te rekken of te beschadigen raadt mannenblad Esquire op zijn website aan om eerst je ene arm uit je shirt of trui te halen en vervolgens de trui over je hoofd te trekken en je andere arm uit de mouw te trekken. De redactie doet het zelf niet zo, staat erbij: de „conventionele” nekmethode is namelijk „niet veilig, maar wel gemakkelijk”.

Annemarie Kas

    • Annemarie Kas