Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Bergbeklimmer Wilco van Rooijen beklom vorig jaar de op een na hoogste berg op aarde, de K2. Tijdens die tocht overleden 11 leden van zijn klimgroep. Een terugblik op de rampzalige expeditie, waarover morgen op Discovery Channel een documentaire wordt uitgezonden. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Eerste aflevering van miniserie met portretten van gemeenten waar de PVV bij de Europese verkiezingen veel stemmen kreeg. Vanavond: Terschelling. Ned.1, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Onder meer een reportage uit Stockholm over het postume succes van de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Natuurlijk - Natuur in de stad. Zevendelige serie over natuur op onverwachte plekken. Stadsecoloog Klaas van Nierop laat zien hoe hij oorspronkelijke plantensoorten weer in de stad Groningen probeert te krijgen, en er wordt getoond hoe je vanaf een boot in de singelgrachten van Groningen de natuur ontdekt. Ned. 2, 19.55-20.25u.

Tournée générale. In deze serie over Belgische bieren gaat de aflevering van vanavond over abdijbier. In het poëziedorp Watou wordt een gerecht op basis van de plaatselijk gebrouwen Sint-Bernardus Abt 12 bereid, bij brouwerij Slaghmuylder een Witkap Pater soldaat gemaakt, en in Affligem een naar die stad genoemd biertje gedegusteerd.Canvas, 21.20-21.45u.

Voor de rechter. Programma waarin de interactie tussen kantonrechter en verdachte wordt getoond. Kleine zaken als vissen zonder vergunning, openbare dronkenschap, roken op een perron: over teleurstelling en opluchting in de rechtzaal.Ned.1, 21.25-22.00u.

Kijken in de ziel. Tweede aflevering van een serie over psychiaters en hun werk, met deze keer emoties als onderwerp. Welke emoties zijn bepalend voor ons gedrag, zijn ze voor psychiaters de sleutel tot hun patiënt en kunnen gevoelens eigenlijk beschouwd worden als bijproduct van een ziektebeeld? Ned.2, 22.40-23.25u.

Sneekweek. Piet Paulusma presenteert programma over een van de grootste jaarlijkse zeilevenementen van Europa, dat dit jaar van 1 t/m 6 augustus wordt gehouden. SBS6, 23.15-23.45u.

documentaire

Terzake: Wanted. In de Verenigde Staten is het opsporen van misdadigers niet voorbehouden aan de politiediensten. Van oudsher verdienen premiejagers er hun geld met het arresteren van voortvluchtigen. En organisaties als Crimestoppers publiceren in kranten foto's van gezochte criminelen met telefoonnummers die het publiek kan bellen als het een tip heeft. Canvas, 20.00-20.45u.

Don't Tell My Mother: Pakistan. De Franse journalist Diego Buñuel reist in een maand 2000 kilometer dwars door Pakistan, op zoek naar vooroordelen over religie en cultuur.NGC, 20.00-21.00u.

Meine Mutter: Spurensuche in Riga. De in 1942 geboren Duitse regisseur Rosa von Praunheim hoorde pas in 2000 van zijn toen 94-jarige moeder dat zij hem tijdens WOII in een kinderhuis in Riga heeft gevonden. Hij maakte deze film over de speurtocht naar zijn verleden, die behalve een persoonlijk verhaal ook een reis is door de collectieve geschiedenis van Duitsland en van Letland.ARD, 22.45-0.15u.

praatprogramma

On Air. Cabaretier Guido Weijers komt aan presentator Harm Edens vertellen waarom volgens hem de EO gisteren bekendmaakte Loopt een man over het water te schrappen. Dat programma zou hebben moeten bewijzen dat de christenen van de EO tegen grappen over hun geloof kunnen. Verder: voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal en acteur Marcel Musters. Ned.3, 19.30-20.15u.

amusement

Desperate romantics. Gedramatiseerde serie over de Prerafaëlieten, de groep schilders die zichhonderdvijftig jaar geleden ontworstelde aan het juk van de gevestigde schildersorde. Deze aflevering: Millais heeft de rijke John Ruskin als beschermheer aan de haak geslagen. Die wil niet alleen dat Millais zijn vrouw schildert, maar ook dat hij haar minnaar wordt. BBC2, 22.00-23.00u.

cultuur

Tina Turner live in Rio. Registratie van een concert op 16 januari 1988 in Rio de Janeiro.Arte, 23.00-0.20u.