Virusremmers snel gratis via huisarts

Virusremmers tegen de Mexicaanse griep komen snel gratis op recept beschikbaar via de huisarts. Volgens apothekerskoepel KNMP zal dat volgende week al zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) zei gisteren dat er plannen zijn om apotheken „zo snel mogelijk” te bevoorraden met antivirale geneesmiddelen uit de vijf miljoen dosissen die VWS reeds in voorraad heeft. In de praktijk zal het gaan om het in sachets verpakt middel Oseltamivir, dat bekend is onder de merknaam Tamiflu.

Op dit moment is Tamiflu alleen gratis als de GGD het voorschrijft. Een patiënt die met een recept van de huisarts het middel haalt bij de apotheek, betaalt nu circa 30 euro voor een kuur.

Het ministerie vindt dat virusremmers tegen de Mexicaanse griep ook via de huisarts gratis moeten zijn. Aangezien het aantal Mexicaanse griepgevallen aan het stijgen is, kunnen de GGD’s de aanvraag binnenkort niet langer aan, zegt Jos van Dalen, apotheker en secretaris van de KNMP. „Het risico wordt te groot.”

De KNMP verwacht dat minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) het middel de komende week gaat verspreiden onder de ruim 1.800 apotheken in Nederland. Hoeveel kuren precies naar de apotheken gaan, is nog niet duidelijk. Momenteel overlegt de koepelorganisatie met het ministerie over de verspreiding van de virusremmers.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte afgelopen vrijdag bekend dat er 517 gevallen van Mexicaanse griep in Nederland zijn geregistreerd. Ongeveer een op de vier patiënten kreeg de griep in Nederland via een ander. Een week ervoor waren dat er 273.

In de regio Amsterdam wonen de meeste mensen die zijn besmet met de Mexicaanse griep. Ook is dit de omgeving met de meeste mens-op-mensbesmettingen.

Ruim zeventig Amsterdammers liepen volgens de GGD het virus op, van wie de meerderheid in Nederland. Een harde verklaring hiervoor heeft het RIVM niet. Van de grote steden blijft Den Haag tot nu toe relatief gespaard. Daar raakten drie personen besmet.

Friesland (drie) en Zeeland (twee) telden eveneens weinig griepgevallen. In het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant hadden net als in Amsterdam meer besmettingen plaats dan elders.