Topman Google weg bij Apple

Topman Eric Schmidt van internetbedrijf Google heeft zijn functie in het bestuur van Apple neergelegd. Schmidt was sinds 2006 lid van de zogeheten supervisory board en had een adviserende rol, vergelijkbaar met di e van een commissaris.

Volgens de officiële lezing neemt Schmidt uit vrije wil afscheid, omdat de producten van Apple en Google te veel overlappen. Het vertrek geschiedt „met instemming” van Apple-baas Steve Jobs, aldus een verklaring.

De twee technologiebedrijven werkten jarenlang nauw samen om computers van Apple en online zoekdiensten van Google te combineren. Microsoft was hun gemeenschappelijke concurrent.

Maar inmiddels zijn Apple en Google elkaars concurrenten geworden. Apple ontwikkelde de iPhone en Google het mobiele besturingssysteem Android. En Google werkt aan een besturingssyteem, Chrome OS. Dat is een concurrent voor Apples eigen OS X besturingssysteem.

Google-topman Schmidt moest regelmatig de vergaderzaal verlaten als er onderwerpen werden besproken die concurrentiegevoelig waren. „Nu Google producten ontwikkelt die op Apples terrein liggen, is het rendement van Eric beduidend kleiner geworden. Hij kan het grootste deel van onze vergaderingen immers niet meer bijwonen”, schreef Steve Jobs in een persverklaring.

Schmidts vertrek volgt kort op een aankondiging van de FTC (Federal Trade Commission) om de verhoudingen tussen Apple en Google te onderzoeken.

Daarnaast loopt er een onderzoek naar de App Store, de internetplek waar Apple mobiele software voor iPhones verkoopt en daarbij zelf bepaalt welke producten er te vinden zijn.

Onlangs wees Apple enkele applicaties van Google af om via de App Store verkocht te worden.