Smeergeld bij tanks

Twee gepensioneerde Chileense topmilitairen worden vervolgd in verband met de aankoop van Nederlandse Leopard-tanks in 1998. Ze worden verdacht van het aannemen van smeergeld.

De corruptie kwam aan het licht tijdens een onderzoek dat in 2004 gestart werd naar de herkomst van het fortuin van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet. In de transactie werden 202 Nederlandse tanks via het defensiebedrijf RDM van Joep van den Nieuwenhuyzen verkocht aan Chili voor 63 miljoen dollar. RDM heeft in 2005 bekendgemaakt dat het 1,6 miljoen dollar had gestort op de rekening van een stichting van een advocaat van Pinochet. Beide verdachten zouden 600.000 dollar hiervan als provisie in eigen zak hebben gestoken.

Volgens toenmalig minister Joris Voorhoeve (VVD, Defensie) moet ook in Nederland onderzocht worden of steekpenningen zijn betaald. Dat zei hij vandaag in het Radio 1 Journaal. Hij kan zich alleen herinneren dat een exportvergunning voor de tanks is afgeleverd. Hij vindt de aantijging „heel ernstig”. Van den Nieuwenhuyzen zegt niet op de hoogte te zijn van het onderzoek in Chili.

De Chileense minister van Defensie, Francisco Vidal, zegt tegen dagblad El Mercurio dat hij hoopt dat burgers niet het hele leger veroordelen om de acties van „twee schurken”.