Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

Skil-Shimano wil ProTour-status

AIGLE, 4 aug. - De Nederlandse wielerploeg Skil-Shimano heeft bij de internationale wielerunie UCI een aanvraag ingediend voor een licentie voor de ProTour. Het management van het team wil in 2010 tot de elitegroep van het wielrennen gaan behoren op voorwaarde dat er een akkoord komt over één gemeenschappelijke wedstrijdkalender in 2011. ”Alleen dan hebben we baat bij een licentie”, zei manager Iwan Spekenbrink gisteren. Nu is de internationale wielerkalender in de top verdeeld in twee kampen; de ProTour en de `historische wedstrijden`, waaronder Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de drie grote ronden. Dit jaar werd Skil-Shimano via wildcards of uitnodigingen van wedstrijdorganisaties toegelaten tot grote wedstrijden, zelfs tot de Tour. Aan het eind van dit jaar worden de beschikbare licenties voor 2010 jaar verdeeld.