Russische legercommandant ontslagen

De commandant van de Russische nucleaire strijdkrachten, de 60-jarige Nikolai Solovtsov, is gisteren ontslagen. Dat heeft het Kremlin in een korte verklaring op zijn website bekendgemaakt.

Solovtsov wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger, de 56-jarige Andrej Sjvaitsjenko. Die zal vanaf nu de onderhandelingen met de Verenigde Staten op het gebied van nucleaire wapenbeheersing leiden.

Een reden voor Solovtsovs vertrek werd niet genoemd. Het ontslag volgt op een reeks mislukte testen door de nucleaire strijdkrachten van Baloeva-raketten, een nieuwe generatie strategische raketten die vanaf nucleaire onderzeeërs kunnen worden afgevuurd. Twee weken geleden werd ook de ontwerper van de raketten ontslagen wegens die mislukte testen.

Solovtsovs vertrek komt na een reeks ontslagen van hooggeplaatste Russische militairen. Eerder dit jaar, in april, werd al het machtige hoofd van de militaire inlichtingendienst ontslagen.

President Medvedev heeft al eerder drastische hervormingen van het leger aangekondigd. Het officierenkorps van het Russische leger moet tot 2012 inkrimpen van 350.000 tot 200.000 man. Dat moet het leger efficiënter en slagvaardiger maken, aldus de president. Volgens analisten staat het ontslag van Solovtsov echter los van de legerhervormingen.

Veel topofficieren hebben felle kritiek geuit op de plannen van Medvedev. Een aantal van hen is reeds ontslagen. Alleen de commandant van de Russische luchtmacht, generaal Vladimir Sjamanov, heeft zich tot nu toe achter de hervormingen geschaard.

Volgens militaire analisten zouden de nucleaire strijdkrachten van Rusland niet ernstig getroffen worden door de hervormingen. (Reuters, AP)