Protest Franse tuinders

Franse tuinders weigeren om 330 miljoen euro te veel betaalde Europese subsidies terug te betalen. Dit heeft de Franse boerenbond FNSEA vandaag bekend gemaakt. De EU heeft terugbetaling verordonneerd van deze subsidies, die zijn uitbetaald aan groente- en fruittelers tussen 1992 en 2002 om hun concurrentiekracht te verbeteren.

„Het is zeker dat we een procedure moeten vinden waarbij de producenten in ieder geval een deel terugbetalen”, zei minister van Landbouw Bruno Le Maire gisteren. De EU wil dat de tuinders ook rente betalen. Daarmee komt het totale bedrag uit op 500 miljoen euro. „Wij betwisten dat bedrag”, aldus Le Maire, „en de producenten zullen zeker minder dan 500 miljoen hoeven te betalen.”

Volgens de EU waren de betalingen marktverstorend en nadelig voor telers in andere landen. De Franse regering vond subsidies destijds nodig omdat naburige landen goedkoper produceerden: Spanje wegens lage lonen, Nederland wegens vergaande industrialisering. De tuinders „kunnen niet betalen”, stelt François Lafitte, voorzitter van de Fédération des comités économiques (Fédécom) namens de tuinders.

Het zal een „hete zomer” worden als de regering doorzet. Andere boeren zullen solidair zijn met de tuinders, waarschuwde FNSEA-voorzitter Jean-Michel Lemétayer vandaag. (AFP)