Piraten geven Duits schip vrij

Berlijn, 4 aug. - Piraten hebben gisteren het Duitse vrachtschip Hansa Stavanger laten gaan, vier maanden nadat zij het schip hadden gekaapt voor de kust van Somalië. De 24-koppige bemanning, onder wie vijf Duitsers, maakt het naar omstandigheden goed, zo liet de Duitse regering weten. Volgens onbevestigde berichten is 2,75 miljoen dollar losgeld betaald. In Berlijn ontstond begin mei beroering toen bleek dat een geheime, grootschalige reddingsoperatie op het allerlaatste moment was afgeblazen. Circa 200 agenten van de elite-eenheid GSG-9 waren al via Kenia naar een Amerikaans marineschip vlakbij de Hansa Stavanger overgebracht. De Amerikanen, die de risico`s voor de gegijzelden te groot achtten, weigerden alsnog mee te werken en de eliteagenten keerden onverrichter zake naar huis.