Overdaad in komkommertijd

Hoezo zomer komkommertijd op de televisie? Het aanbod is zelfs op een slappe maandagavond overdadiger dan ik aan kan. Oké, veel herhalingen, maar daar is niks mis mee.

Wel prettig als de herhalingen worden ‘opgefrist’. Bijvoorbeeld Spoorloos Extra. Ik ben een weerloze fan van Spoorloos (mijn traanklieren zitten nogal los) en vraag me altijd af hoe het toch verder zal gaan met al die mensen na de heftige hereniging. Dat zie je in Spoorloos Extra, met een paar hoofdgasten van toen. Bijvoorbeeld Pia, scenarioschrijfster van Onderweg Naar Morgen. Als baby afgestaan, zocht haar moeder, kreeg geen contact, maar vond een hele leuke zus. En nog een zus. En een Spaanse familie. Maar moeder wou haar twee dochters absoluut niet zien. Een spannend verhaal, maar voor ONM zou het te extreem zijn, zei Pia zelf.

Wel een herhaling, maar toch leuk: 5 jaar later. Gisteravond de eerste van de kleine reeks die Jeroen Pauw vorig jaar maakte. Het idee: een nooit uitgezonden gesprek van vijf jaar geleden uit de kluis halen en er nu naar kijken met de geïnterviewde. Gisteren nog eens de krachtmeting tussen Jeroen Pauw en Reinout Oerlemans. Dat was toen de eerste en meteen ook de beste, ik vond de rest nogal tegenvallen. Pauw en Oerlemans, interviewer en ondernemer (en vice versa): roofdierachtige mannen, die elkaar de maat namen, elkaar niks toegaven, allebei winnaars. Spannend.

Anders, maar vergelijkbaar, was ISCHA, dat Het Gesprek een tijd heeft uitgezonden. Met geïnterviewden van toen (of hun nabestaanden) kijken naar en praten over het gesprek van toen en hoe is het nu, zoveel jaren nadien. Een prachtprogramma dat node gemist wordt. Zou overigens ook heel goed kunnen met gesprekken van Theo van Gogh. Herhalingen met een gouden randje.

Er was ook een nieuw programma. On Air (NCRV), een talkshow op het populaire tijdstip van De Wereld Draait Door: half 8, Nederland 3.

Harm Edens, in jeugdig T-shirt (wat is Rugger?), met gasten vanaf Schiphol. Waarom eigenlijk? Vanwege de energie die daar hangt, zegt Edens. Niks van gemerkt. Ik denk dat de NCRV een leuke deal heeft met de B.V. Schiphol, denk ook aan Hello Goodbye!

On Air. Tja, het is geen... nee, laat ik me nog even geen oordeel aanmatigen. Ik kom er liever later deze week op terug. Ik zou voor alle zekerheid wel elke dag het slimme fotomodel Frederique van der Wal aan tafel noden, supersidekick (zou ook een goede presentatrice zijn trouwens). Ik blijf kijken. En als dagsluiting adviseer ik iedereen die een beetje somber gestemd is op YouTube de rap Alles is weg van Gerda Smit op te zoeken.