Northern Rock en UBS lijden verlies

De Zwitserse bank UBS heeft opnieuw verlies geleden. Ook de Britse bank Northern Rock boekte verlies in het tweede kwartaal. De Franse bank BNP Paribas zag de winst juist toenemen tot 1,6 miljard euro.

Dat hebben de drie banken vanmorgen bekendgemaakt. Zowel UBS als Northern Rock is sinds het uitbreken van de kredietcrisis, nu bijna twee jaar geleden, hard geraakt.

Northern Rock werd begin 2008 genationaliseerd door de Britse overheid toen de problemen zich opstapelden. In een verklaring bij de slechte halfjaarcijfers (het verlies nam met 24 procent toe tot 724 miljoen pond, ofwel 853 miljoen euro) laat de bank weten dat het verlies met name wordt veroorzaakt door het uitblijven van Europese toestemming om de bank te splitsen. Northern Rock wil zichzelf opdelen in een bank- en een beleggingsdeel, waarbij de bank als gezonde organisatie door kan en het beleggingsdeel de giftige hypotheekportefeuille zou gaan beheren. De bank houdt er rekening mee dat de toestemming van de overheid en de Europese Commissie in de herfst zal komen.

Zolang de bank niet is opgesplitst, moet Northern Rock extra kosten maken om risico’s af te dekken en om de staat te betalen. Zonder die extra kosten zou het verlies ‘slechts’ 269 miljoen pond zijn geweest. Verder heeft Northern Rock veel te lijden van de dalende huizenprijzen in Groot-Brittannië.

UBS boekte een verlies van 1,4 miljard Zwitserse frank (916 miljoen euro). Dat werd voornamelijk veroorzaakt door afschrijvingen op kredietportefeuilles en de goodwill van de bank. Zonder die posten zou UBS een winst van 971 miljoen frank gemaakt hebben. Het verlies van 1,4 miljard is lager dan de 1,9 miljard frank die UBS in het eerste kwartaal aan verlies moest inboeken.

Zowel UBS als Northern Rock is pessimistisch in de verwachtingen voor de rest van het jaar. „Duurzaam herstel is nog niet zichtbaar”, meent UBS. En Northern Rock ziet nog veel „onzekerheid” op de Britse hypotheek- en huizenmarkt.

Bij de Franse bank BNP Paribas maakten alle bedrijfsonderdelen winst, met name door de overname van enkele Fortis-onderdelen.