Nieuwbouw Sphinx om sentimentele redenen

Sanitairfabrikant Sphinx en de gemeente Maastricht hebben zich bij het besluit om een nieuwe fabriek te bouwen te veel laten leiden door de wens Sphinx te behouden voor de stad. De benodigde investering is niet goed doorgerekend, zegt productiedirecteur Ed Everts. Hierdoor moet de fabriek, ruim twee jaar na de opening door koningin Beatrix, alweer sluiten. Daarmee verdwijnt Sphinx na bijna 175 jaar uit Maastricht.

In de berekeningen zijn de productiekosten een kwart te laag ingeschat, zegt de in 2007 aangetreden Everts. Sociale lasten, waterverbruik en investeringskosten zijn helemaal niet meegenomen. Bovendien had de fabriek een jaarcapaciteit moeten hebben voor een miljoen toiletpotten en wastafels, en niet voor de 600.000 die er nu worden geproduceerd.

Moederbedrijf Sanitec wilde alleen investeren in een nieuwe fabriek als Sphinx en Maastricht voor de financiering zouden zorgen. Door verkoop van het oude terrein aan de gemeente kwam 45 miljoen beschikbaar voor nieuwbouw. Volgens Everts zijn cruciale fouten gemaakt. Hij spreekt van „hoogmoedswaanzin en arrogantie van vorige directies”.

Sphinx: pagina 12