Cameratoezicht in huizen probleemgezinnen?

Hoe zorg je als regering dat kinderen op tijd naar bed gaan, hun huiswerk doen en gezond eten? Simpel: stop probleemgezinnen in huizen met cameratoezicht en laat ze observeren door eerzame burgers die wél weten hoe je een huishouden moet runnen.

In Groot-Brittannië zou Labour-minister Ed Balls - de overzeese collega van André Rouvoet - dit plan hebben geopperd voor twintigduizend gezinnen die er een rommeltje van maken. (Althans, volgens de Daily Express. Zie de update: Balls ontkent dat er sprake is van camera’s.)

Adam Frucci, blogger van Gizmodo.com, stelt dat Balls’ plan de definitie is van een ‘nannny state’. Het conservatieve parlementslid Chris Grayling meent echter dat het te weinig uithaalt en te laat komt.

Hoe zal dit in z’n werk gaan? Kloppen de burgerwachten bij het probleemgezin aan als om zes uur nog niet de aardappels op tafel staan, moeders in velden noch wegen te bekennen is en daddy voor de buis hangt met een krat pils? Met een camera in de keuken, boven de eettafel, in de woonkamer en een aantal in de slaapkamers moet het mogelijk zijn om enige structuur in het leven te brengen van gezinnen die in de Britse media aangeduid worden als scum families (Daily Star), nightmare families (The Sun), yobbish families (Daily Mail) and families from hell (The Sun).

Hoewel critici verwijzen naar George Orwell’s 1984, gaat die vergelijking niet helemaal op. De sin bins (zondehokken), zoals de camerahuizen worden genoemd, zijn van de staat. Oké, een shameless family kan er gedwongen in opgenomen worden, maar dan nog: het is geen privéhuis.

Terence Blacker, commentator van The Independent, meent dat het nationale enthousiasme voor surveillance zich verspreid als de Mexicaanse griep. Het “snuffelvirus” onderdrukt volgens hem de individuele vrijheid.

“Britain, not a totalitarian state, is nonetheless on a steep learning curve when it comes to the first rule of suppressing individual liberty: everyone should be watched and everyone should be a watcher.”

Volgens minister Balls kan met deze interventie voorkomen worden dat de ouders, die ook gedragscontracten moeten tekenen, hun kinderen zien afglijden naar de criminaliteit.

Charlie Sorrel, columnist van The Wired, heeft het Department for Children, Schools and Families - waar Balls minister is - omgedoopt tot “Ministry of Love” en de burgerwachten tot Orwell’s “Thought Police”. Maar een blik op de ministeriële site leert dat Balls het beste voor heeft met de kleinste onderdanen. Onder een mooie regenboog is de missie helder verwoord:

“Make children and young people happy and healthy. Keep them safe and sound. Give them a top class education. Help them stay on track.”

Niets mis mee, toch?

Update: Lezer Ronald Jansen wijst op een Twitter-bericht van minister Ed Balls. Van het observeren van probleemgezinnen door burgers is wel sprake, maar dat daarvoor camera’s ingezet worden weerspreekt hij. Hoe de gezinnen dan wel gecontroleerd worden op naleving van het huishoudschema blijft onduidelijk.

De website van het departement voor Kinderen, scholen en gezinnen meldt nu:

“Responding to stories claiming that irresponsible families will be monitored by CCTV cameras in their own homes, a DCSF spokesperson said:

Families will not be monitored by CCTV in their own homes. Through Family Intervention Projects (FIPs) we are supporting and challenging the small number of families involved in persistent anti-social behaviour. FIP workers spend time observing families in their own homes, helping them to recognise that their anti-social behaviour is unacceptable. They focus on the causes of their behaviour, and challenge them to make changes so they can turn their lives around. A very small number of families who need further intensive support are placed in residential units with project workers living with them - this does not involve CCTV.

This is part of the Government’s approach to preventing and tackling anti-social behaviour and youth crime. In the last year alone, FIPs have challenged and supported over 2300 families to turn their behaviour around. Twelve months on from the Youth Crime Action Plan, Ed Balls and Alan Johnson have written to all local authorities in England asking them to expand and accelerate FIPs. Councils and police have reported that FIPs are an excellent way of preventing and tackling crime and anti-social behaviour.”