Nadal keert terug, Safina pareert kritiek

Rafael Nadal maakt volgende week in Montreal toch zijn rentree op de tennisbaan. De Spanjaard sprak vorige week nog zijn twijfels uit over zijn deelname omdat hij niet zeker wist of hij er fysiek klaar voor was. Zijn coach en oom Toni Nadal maakte gisteren bekend dat de nummer twee van de wereld in Canada present zal zijn.

Nadal kwam voor het laatst in actie op Roland Garros, waar hij verrassend in de vierde ronde verloor van de latere Zweedse finalist Robin Söderling. Na die partij werd duidelijk dat Nadal kampte met knieproblemen. Vanwege de kwetsuur kon hij ook zijn titel op Wimbledon niet verdedigen en raakte hij zijn eerste plek op de wereldranglijst kwijt aan zijn Zwitserse rivaal Roger Federer.

„Ik ben blij te kunnen melden dat Rafa in Montreal gaat spelen”, zei Toni Nadal tegen de Spaanse radiozender Marca. „Hij zal niet direct zijn beste spel kunnen laten zien, maar we hopen dat hij er bij de US Open weer echt zal staan.”

Dinara Safina liet in Los Angeles blijken dat ze de kritiek op haar prestaties zat is. De Russische is al enige tijd de nummer één van wereld, maar won nog geen enkel grandslamtoernooi. Ze reageerde geïrriteerd op een aanval van Serena Williams. De Amerikaanse, tweede van de wereld, vindt dat zij de koppositie verdient omdat de titels van de US Open, de Australian Open en Wimbledon won.

„Ik heb het rankingsysteem niet bedacht”, zei Safina op een persconferentie van het WTA-toernooi in Los Angeles. „Als ze er vragen over heeft, moet ze bij de WTA zijn. Het gaat erom hoe je over een heel jaar speelt, niet alleen op die vier grandslams. Ik heb het hele jaar gespeeld en ik heb ook op de grandslams goede resultaten behaald.” Safina won dit jaar de toernooien in Rome, Madrid en Portoroz en stond in de finale van de Australian Open en Roland Garros en de halve finale van Wimbledon. Op die belangrijke momenten werd ze echter overklast, door Serena in Australië, Svetlana Koeznetsova in Parijs en Venus Williams in Londen.

In LA verloor Michaëlla Krajicek gisteren in de eerste ronde met 6-3, 6-7 en 6-3 van de Chinese Shuai Peng. Igor Sijsling werd in de eerste ronde van het challengertoernooi in Vancouver uitgeschakeld. Hij verloor met 6-2 5-7 en 7-5 van de Brit Alex Bogdanovic. (ANP)