Miljoenenschikking voor miljarden bonus

Een schikking betalen voor andermans bonussen. Dat is precies wat Bank of America, een van de grootste banken van de Verenigde Staten, gisteren deed. ‘BofA’ betaalde een boete van 33 miljoen dollar aan de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder. De reden voor de boete was dat Bank of America beleggers misleid zou hebben over de plannen van voormalig zakenbank Merrill Lynch om voor 5,8 miljard dollar aan bonussen uit te keren aan het eigen personeel.

De kwestie speelde in september vorig jaar, toen BofA in een rumoerig weekend waarin de bank Lehman Brothers failliet ging, Merrill Lynch overnam. Merrill zat in grote problemen wegens giftige hypotheekbeleggingen. BofA, dat uiteindelijk 50 miljard betaalde voor Merrill, vertelde zijn 283.000 aandeelhouders destijds dat Merrill akkoord was gegaan met de eis van BofA om de eindejaarsbonussen niet uit te keren. Maar de SEC zegt dat BofA op dat moment Merrill al toestemming had gegeven om voor 5,8 miljard aan bonussen te betalen. Dat is 12 procent van het bedrag dat BofA aan Merrill betaalde voor de overname.

De SEC vindt dat BofA zijn aandeelhouders „materieel verkeerd” heeft ingelicht en noemt dat „misleidend”. BofA heeft geen schuld bekend.