Mexicaanse politie vangt drugsbaas in kerk

De Mexicaanse autoriteiten hebben zondag een kopstuk van het drugskartel La Familia Michoacana opgepakt door een kerk te omsingelen op het moment dat hij daar een familieceremonie bijwoonde.

Bij de belegering, die op zaterdagavond werd ingezet en tot de vroege zondagochtend voortduurde, werd geen schot gelost. De politie omsingelde de kerk van de Eeuwige Bijstand in Apatzingán, Michoacán, met tweehonderd federale agenten, twee Blackhawk-helikopters, een vliegtuig en pantserwagens. Vorige maand begonnen leger en politie een groot offensief tegen La Familia, nadat zij steeds brutaler begon te opereren in de noordwestelijke staat.

Onder de tientallen kerkgangers, die de politie een voor een naar buiten liet komen, was ook Miguel Ángel Beraza, alias ‘La Troca’. Hij zou binnen La Familia verantwoordelijk zijn geweest voor de export van tonnen ‘ice’ (meta-amfetamine) naar de VS. Ook zijn rechterhand Servando Gómez Martínez, alias La Tuta, werd opgepakt. Hij zou een van de hoofdgasten zijn geweest bij de kerkelijke viering van de vijftiende verjaardag van zijn peetdochter.

Dit is veruit de belangrijkste verjaardag in het leven van elk Latijns-Amerikaanse meisje. Alle andere kerkgangers kwamen in de loop van het weekeinde allemaal vrij.

De Mexicaanse bisschoppenconferentie heeft de politieactie scherp veroordeeld omdat deze was uitgevoerd op gewijde grond.