Merck stoot Merial af voor overname

De Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Merck die concurrent Schering-Plough over wil nemen, verkoopt Merial, een van de bedrijfsonderdelen die zich met diergeneeskunde bezighoudt. Zo hoopt Merck tegemoet te komen aan de eisen van de mededingingsautoriteiten.

Door de overname van Schering-Plough zal het bedrijf ook de Nederlandse diergeneesmiddelenfabrikant Intervet in handen krijgen, terwijl het samen met het Franse Sanofi-Aventis al voor 50 procent deelneemt in de gezamenlijke onderneming Merial, die ook diergeneesmiddelen produceert.

Vorige week maakte Merck bekend dat het zijn belang in Merial voor 4 miljard dollar (2,76 miljard euro) aan Sanofi-Aventis zal verkopen. Daarmee hoopt het bedrijf te hebben voorkomen dat de mededingingsautoriteiten bezwaar zullen maken tegen de overname van Schering-Plough, waarmee 41,1 miljard dollar is gemoeid. Merck wil de deal niet laten afketsen. Door de overname van Schering-Plough zou het wereldwijd nummer één worden in de farmaceutische industrie.

Volgens een woordvoerder van Intervet heeft Merck direct na het bekend worden van de overnameplannen in maart van dit jaar zowel Intervet als zijn aandeel in Merial in de etalage gezet, „om te kijken wat het beste zou uitpakken voor het bedrijf.”

Door de verkoop van Merial blijft Intervet voorlopig onderdeel van Merck. Tegelijk heeft Merck echter ook een contract afgesloten met Sanofi-Aventis dat het Franse concern het recht geeft om opnieuw een joint venture in diergeneesmiddelen aan te gaan. Die samenwerking zou dan zowel Merial als Intervet omvatten.

Die nieuwe gezamenlijke onderneming zou pas kunnen ontstaan als de overname van Schering-Plough door Merck volledig is afgerond. Volgens topman Richard Clark van Merck zou dat in het het vierde kwartaal van dit jaar moeten gebeuren.

Ook is vastgelegd dat Sanofi-Aventis minimaal 9,25 miljard dollar moet betalen aan het nieuwe Merck als het Intervet in een nieuwe diergeneeskundige onderneming wil opnemen. Merck kan dan nog van de optie afzien door een afkoopsom te betalen.