Meldsysteem in luchtvaart werkt niet

Rotterdam. Het meldingssysteem voor onveilige situaties in de luchtvaart werkt niet. Dat concludeert het rapport van de commissie-Van Delden, die de Wet Melding Luchtvaartongevallen analyseerde. Het rapport is afgelopen maandag via de NOS uitgelekt. Het optreden van het OM wordt door de luchtvaartsector als contraproductief ervaren. Hierdoor neemt de meldingsbereidheid van ongevallen af. Justitie verplicht direct betrokkenen luchtvaartvoorvallen te melden bij het Analyse Bureau Luchtvaartvoorvallen (ABL). Maar de commissie oordeelt dat dit de meldingsbereidheid in de weg zou staan. Zij stelt dat het optreden van justitie niet ”aantoonbaar heeft bijgedragen aan de verhoging van de veiligheid”. Evert van Zwol, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, zegt: ”Er is een spanning tussen de luchtvaartsector en het OM. Het OM zit bij incidenten te veel op het vinkentouw en dat moet afnemen.” Van Zwol vreest dat betrokkenen terughoudender worden om melding van incidenten te doen als vervolging op de loer ligt. (NRC)