Massa in São Paulo, exit Piquet

Van de drie Brazilianen in de Formule 1 is er nog maar één actief (Barrichello). Eén ligt er in het ziekenhuis (Massa) en één werd gisteren op straat gezet (Piquet jr.).

Ward op den Brouw

Terwijl zijn teamgenoot Kimi Raikkonen afgelopen weekend crashte in de Rally van Finland en er zonder kleerscheuren van af kwam, herstelde Felipe Massa in een militair ziekenhuis in Boedapest van zijn ernstige ongeluk van anderhalve week geleden bij de kwalificatietraining voor de Grote Prijs van Hongarije. Gisteren keerde de Braziliaan uit het team van Ferrari terug in zijn vaderland. Nadat hij in het gezelschap van zijn lijfarts en zijn zwangere echtgenote op het internationale vliegveld van São Paulo was aangekomen, ging hij voor verdere behandeling naar het Einstein-ziekenhuis in die stad.

Voor vertrek uit Boedapest vertelde de 28-jarige coureur dat hij weer zo snel mogelijk achter het stuur van zijn Ferrari wil. Dat gaat wellicht nog even duren. De snelheid waarmee Massa herstelt, is volgens Gérard Saillant, arts en voorzitter van de medische commissie van de internationale automobielfederatie (FIA), indrukwekkend. „Maar het is onmogelijk om te zeggen hoe lang zijn herstel gaat duren. We zijn in elk geval optimistisch”, aldus Saillant. Tegen de Braziliaanse krant Folha de São Paulo zei de arts dat hij dacht dat Massa op de Hungaroring om het leven was gekomen. „Op het moment van het ongeluk zag ik precies hetzelfde scenario als bij [Ayrton] Senna.” Die Braziliaanse coureur verongelukte in 1994 op het circuit van Imola, in Italië. „Hij bewoog niet en toen zijn hoofd opzij viel [nadat hij was losgemaakt uit de cockpit van zijn Ferrari] zei ik ‘Oh, hij is dood, hij is dood, het is niet waar’.” Saillant prees de hulp die Massa kreeg, van het circuit tot en met het ziekenhuis. „In het ziekenhuis was alles perfect. Als gevolg daarvan leeft Massa nog.”

Massa’s plaats bij Ferrari wordt de komende race(s) ingenomen door Michael Schumacher. De40-jarige Duitser die 91 races in de Formule 1 won en een recordaantal van zeven keer de wereldtitel won, krijgt geen kans voor zijn rentree kilometers te maken in de Ferrari (F60) waarmee hij eind deze maand bij de Grote Prijs van Europa zijn rentree maakt. Om de kosten te drukken mag er tijdens het raceseizoen niet worden getest in de Formule 1. Schumacher kon dispensatie krijgen als de overige negen teams daar geen bezwaar tegen zouden hebben. Maar de renstallen van Williams en Red Bull willen voor de levende racelegende geen uitzondering maken. „We verwelkomen Schumacher weer in de Formule 1, maar elke vorm van testen op een circuit tijdens het seizoen is nu eenmaal verboden; een heldere regel van de FIA en iets waarmee alle teams hebben ingestemd. Om die reden kreeg Alguersuari, die in Hongarije voor het eerst in de Formule 1 reed, ook niet de gelegenheid om voor zijn racedebuut te wennen aan zijn Toro Rosso.” Williams ziet geen verschil tussen de situatie van de Spanjaard Jaime Alguersuari, met 19 jaar tot nu toe de jongste coureur in de Formule 1, en Schumacher. Dus blijft het voor de fameuze invalkracht tot aan de eerste trainingsdag in Valencia, vrijdag 21 augustus, behelpen in oude F1-auto’s van Ferrari.

Voor Schumacher is het stratencircuit in de Spaanse havenstad nieuw. De Duitser reed in het najaar van 2006 zijn laatste race en pas sinds vorig jaar staat Valencia op de kalender in de Formule 1. De wagens van Renault mogen daar niet rijden, als gevolg van een schorsing voor één race. De Renault van de Spanjaard Fernando Alonso verloor in de race in Hongarije een wiel – een incident dat door technische maatregelen niet meer moet kunnen voorkomen – en daarmee overtrad de renstal de veiligheidsregels. Renault ging in beroep en hoopt alsnog aan de start te kunnen verschijnen. Voor de tweede coureur van het team, de Braziliaan Nelson Piquet junior, is die uitspraak niet meer van belang. Gisteren werd hij bedankt voor zijn diensten. En daarmee is Piquet, zoon van oud-wereldkampioen Nelson Piquet, de tweede coureur aan wiens seizoen (als gevolg van ontslag) een vroegtijdig einde komt. Vorige maand werd de Fransman Sébastien Bourdais wegens slechte resultaten op straat gezet bij Toro Rosso; Alguersuari volgde hem op. Piquet, die sinds zijn debuut vorig jaar eenmaal op het podium stond (tweede in de GP van Duitsland, juli 2008), haalde uit naar zijn teambaas bij Renault, Flavio Briatore. De 24-jarige coureur omschreef de Italiaan als zijn ‘beul’, en vertelt hoe Briatore verschillende keren vlak voor een kwalificatietraining of een race tegen hem zei dat een andere coureur klaar stond om zijn plaats in te nemen als hij slecht zou presteren.

De F1-carrière van Piquet krijgt mogelijk een vervolg. Zijn vader zou een doorstart willen maken met BMW Sauber, dat door een „strategische beslissing” van BMW na 2009 ophoudt te bestaan.