Lach, dan voel je je goed

De leukste tip om gelukkig te worden is: zorg dat je veel lacht. Ja, dat is ook weer zo’n open deur, maar door lachen voel je je nu eenmaal goed. Dus ga naar cabaret of spreek af met vrienden van wie je weet dat het goed lachen is met ze. Of ga met die vrienden naar een grappige film en napraten in de kroeg. Of geef je op bij een improvisatietoneelclubje. Krijg je goeie stofjes van in je hoofd. Stress-hormonen nemen af, endorfinen stromen toe.

En het leuke is: lachen helpt zelfs als je het niet meent. In een beroemd geworden onderzoek uit 1988 van Fritz Strack, Leonard Martin en Sabine Stepper moesten sommige mensen een pen overdwars in hun mond houden, zodat hun gezicht vertrok in een brede grijns; anderen moesten de pen bij het uiteinde tussen de lippen houden, waardoor ze een zuinig mondje kregen, en een beetje een frons. Bij die eerste groep werkte de pen als een roze brilletje: iedereen moest cartoons bekijken en die eerste groep vond ze leuker. Als de hersenen een glimlach op het gezicht voelen, maken ze er vanzelf de bijpassende emotie bij aan. Handig! Maak er gebruik van en grijns als een aap, ook als je nog niet vrolijk bent. Dat is dan nog maar een kwestie van tijd.

Ellen de Bruin

Ellen de Bruin schrijft over psychologie voor NRC Handelsblad en nrc.next