In januari klapte de boel in

Naam: Willem WeermanLeeftijd: 61

Beroep: timmerman

Planken zagen en op je horloge kijken, gaan nu eenmaal niet samen, zegt Willem Weerman droogjes. Met kleine pretoogjes kijkt hij naar zijn twee verminkte wijsvingers. „Ze hingen aan een draadje”, zegt Weerman (61), een timmerman uit Noord-Sleen in Drenthe. „Dat krijg je met cirkelzagen.” Ruim veertig jaar werkt hij in de bouw, decennialang in loondienst bij aannemers in Drenthe. Hij schopte het tot voorman, maar kozijnen, deuren, trappen en spijlen zagen en zetten is zijn specialiteit.

Toen zijn laatste baas vijf jaar geleden de zaak opdoekte, kwam Weerman op straat te staan. „Ik solliciteerde wel, maar niemand wil een bouwvakker van vijftig op de loonlijst.”

Dus schreef Weerman zich op 23 april 2004 in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige. Het inschrijvingsbewijs hangt trots aan de muur in zijn kantoortje aan huis.

Al vier jaar op rij heeft hij een positieve jaarrekening, zegt hij. Winst dus. „In januari klapte de boel in en februari was ook helemaal niks.” Weerman wilde bij de bank 15.000 euro lenen om een voorraadje bouwmateriaal aan te leggen. „Ik draai winst, heb 250.000 euro overwaarde op mijn huis en zit al sinds mijn zesde bij de bank. Maar ik kreeg geen cent.”

Sinds de dip in februari gaat het weer beter. Opdrachten haalt Weerman van Casius.nl, een soort marktplaats.nl waar klussers op opdrachten bieden. „Ik reken 30 euro per uur en blijf binnen een straal van 60 kilometer van huis. Sommigen rekenen 22,50 euro en rijden uren. Of ze drukken de kosten door zich niet te verzekeren.” En dat vindt hij cowboygedrag. „Ja, je bespaart wat, maar ik heb ook weleens een pot verf over een vloerbedekking gegooid. Kost je zo 3.000 euro als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt. In deze tijd neemt men dat risico.”

Weerman is niet bang voor de sombere prognoses. „Ik heb net een huis gekocht in Duitsland, net over de grens, voor onder een ton. Dit huis staat te koop en is het viervoudige waard.”