Huilende mensen aan de lijn

Naam: Han van den HeuvelLeeftijd: 43

Beroep: directeur uitzendbureau voor de bouw

Han van den Heuvel heeft snel vier timmermannen nodig. „Ze zijn niet te krijgen”, zucht hij. Van den Heuvel is directeur van Jalo, een uitzendbureau voor de bouw. Vanuit zijn kantoor op een industrieterrein in Lelystad koppelt Van den Heuvel een ploeg van zestig bouwers, van timmermannen tot tegelzetters en van stukadoors tot steigerbouwers, aan aannemers.

Van december tot maart was er beduidend minder werk bij Jalo. „We hebben toen ook afscheid moeten nemen van een intercedent. Momenteel werken we met zijn drieën in plaats van met vier.”

Aannemers werken nu extra hard om projecten op te leveren voor de bouwvak begint. „Sommige bouwers hebben personeel uit vaste dienst ontslagen en moeten dat compenseren door extra uitzendkrachten en zelfstandigen in te huren. Daardoor kom ik nu even niet aan die timmerlui”, zegt Van den Heuvel. „Maar het is crisis, dat is zo klaar als een klontje. Het merendeel van het werk dat nu wordt gedaan is afbouw. Stukadoors zijn nog gewild, maar mannen die in de ruwbouw werken hebben het moeilijk.”

Van den Heuvel vertelt dat hij afgelopen jaar wel een huilende bouwvakker op zoek naar werk aan de telefoon heeft gehad. Maar dat neemt niet weg dat er wel klussen zijn, zegt hij. „Ik kan iemand niet wegzetten voor een half jaar. Nu huren aannemers liever iemand in voor zes weken. En daarna misschien nog eens een tijdje. En nog eens, als er werk is. Ik ken jongens die liever thuis zitten met een uitkering dan dat ze bereid zijn zo te werken. Ook zijn er jongens uit de woningbouw die gewend zijn van zeven uur ’s ochtends tot half vier te werken. Die weigeren wegenbouwklussen. Dat is ’s nachts werken of weekeinden.”

Van den Heuvel verwacht de crisis wel te overleven. „Het worden zes of zeven rustige maanden, maar ik heb weinig vaste kosten. Daarna trekt de boel echt wel weer aan.”